"Všechno, po čem toužíš, je vždycky strašně daleko,"

16. prosinec 2008

říká Lucie, jedna z postav hořké komedie Léto v Laponsku, jejíž reprízu si můžete poslechnout v Čajovně 28. prosince. Autory jsou Jaroslav Rudiš a Petr Pýcha - text je jejich společným dramatickým debutem, který původně psali pouze "do šuplíku".

Šťastnou souhrou okolností však scénář přihlásili do soutěže o Ceny Alfréda Radoka. Umístili se na 2. místě v kategorii původních ještě neinscenovaných dramat a také obdrželi ocenění ČRo 3 - Vltava, které jim při slavnostním udílení ve Vinohradském divadle osobně předal generální ředitel Václav Kasík. Hru v zápětí vydalo nakladatelství Labyrint (v rámci edice Fresh), byla připravena rozhlasová verze a po Létu v Laponsku sáhlo i Slovácké divadlo v Uherském Hradišti.

O dramatu V Létu v Laponsku jde především o dlouhou cestu (nejen na sever Evropy), ale také o příběh lásky, touhy, zklamání či hledání vnitřního klidu a harmonie. Dva hlavní hrdinové této příjemně bláznivé roadstory Leoš a Lucie mají před sebou polární kruh a za sebou hromadu problémů, o kterých si myslí, že zůstaly zapomenuté doma. Během nekonečného čekání na krajnici začíná minulost znovu ožívat. V jakémsi druhém plánu hra také vtipně reflektuje podivné pseudomystické kurzy; všechny postavy meditují společně s tak trochu šíleným guru Orionem na tzv. astrální dálnici.

Jaroslav Rudiš - Petr Pýcha: Léto v Laponsku Dramaturgie: Kateřina Rathouská Režie: Petr Mančal Zvukový mistr: Tomáš Gsöllhofer Osoby a obsazení: Lucie - Jana Stryková, Leoš - Martin Myšička, Matka - Hana Maciuchová, Otec - Jiří Ornest, Orion - Ivan Řezáč

Po skončení pořadu proběhne soutěž o dva výtisky hry.

Spustit audio