Vše o kávě v Brně

12. říjen 2012

Máte rádi espreso, ristretto, cappuccino, café mocha nebo flat white? Víte, co v kavárně máte chtít a co máte očekávat? Odpovědi na tyto otázky nabízel sedm dní v kuse brněnský festival Týden kávy. Hlavní program spojený s workshopy, přehlídkou baristického umění, ukázkami pražení kávy a degustacemi probíhal v Galerii Vaňkovka.

Ve Vaňkovce si mohli návštěvníci sami zkusit, jak se má káva správně připravovat i jak by měla chutnat. Kromě toho měli příležitost dozvědět se, jak dlouhá je cesta kávy z plantáží, přes pražírny až do kavárenského hrnku. Barista Jan Špalek návštěvníkům festivalu představil, jak funguje speciální horkovzdušná pražička kávy a jaký vliv má pražení na výslednou chuť horkého nápoje.

Jan Špalek
Tento stroj je specifický tím, že praží horkým vzduchem. Trochu se to liší od klasických pražiček tím, že přenos tepla probíhá od nahřáté kovové stěny. Pražíme tedy horkým vzduchem, takže je to trochu jiná technologie. Nejzajímavější na kávě je, že každý druh pak může chutnat jinak, a ještě záleží na tom, jak ho upražíme. Těch možných variant, jak káva bude chutnat a jestli ji připravíme v podobě espresa nebo trochu jinak, je moc.

Nejen víno a vytříbené gastronomické produkty, ale také káva má své profesionální degustátory a znalce, kteří dokážou rozpoznat jemné nuance a rozdíly v chuti i vůni kávy. Degustace probíhaly v různých brněnských kavárnách, přednostně ale v Galerii Vaňkovka, kam jako profesionální hodnotitel kvality kávy zamířil i barista a kavárník Alexandr Atanasov.

Alexandr Atanasov
Dvanáct let se zabývám čajem, deset let kávou. Já jsem dojel za kávou na Týden kávy cíleně z Mělníku. Rozhodně to chce trénink, talent je taky důležitý, ale ty chutě se dají vytrénovat. Úplně každý den piju kávu. Bohužel si myslím, že se káva pije spíše kvůli množství než kvůli degustačnímu zážitku. Kvůli tomu, aby vznikala lepší informovanost o tom, co je espreso, co je cappuccino, co je alternativní příprava french press, vznikla kávová asociace, která se snaží o tu osvětu.

02234509.jpeg

Degustace měly největší přínos pro ty, kteří sice kávu pijí, mají ji rádi, ale v podstatě o ní nic nevědí. Proto byl degustační formulář pro mnohé velkým překvapením. Kritérií v hodnocení bylo hned několik – intenzita vůně i chuti, hořkost, sladkost, kyselost, zpětná chuť a také dojem z kávy. První zkušenost s degustací kávy měl i Tomáš Chvátil, který zvládl ochutnat a ohodnotit všech čtrnáct kávových vzorků.

Tomáš Chvátil
Šel jsem náhodou kolem a vyšlo to. Protože mám kafe rád. Často a rád ho piju v Itálii, kde jsem se naučil pít silné malé kávy, možná proto mi vyhovoval i tady ten způsob ochutnávání.

Zakončení Týdne kávy v klubu Fléda mělo v rukávu malé překvapení v podobě molekulární mixologie, ve které nemohly chybět ani kávové přísady. Takzvané míchání v jiném stylu vychází z molekulární gastronomie přeměny skupenství z tekutiny na pěnu či hromadu kaviárových kuliček. Součástí večera bylo i vyhlašování jednotlivých soutěží, které během Týdne kávy probíhaly.

Zájem o Týden kávy od loňského roku nepolevil, a tak je už letos patrné, že kavárenské Brno má novou tradici.

Spustit audio