Vrzání na housle. Pásmo z veršů českého surrealistického básníka Stanislava Dvorského

13. červenec 2020

14. července měl slavit 80. narozeniny básník a editor Stanislav Dvorský, autor spojený s post-surrealismem, jazzem a výtvarným uměním, který náhle zemřel na konci února letošního roku. K uctění jeho památky uvádíme výběr z poezie směřovaný právě k jazzovým motivům, který vznikl pro někdejší vltavskou řadu Sladké je žít. Verše ze sbírek Dobyvatelé a pařezy, Zborcené plochy a Oblast ticha čte Vojtěch Dyk. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Účinkují: Vojtěch Dyk, Anita Krausová
Připravil: Petr Motýl
Hudba: vybral Michal Rataj
Režie: Jan Frič
Natočeno: v roce 2008

vrzání na housle
zpočátku nesmělé
se může stát v některé ulici
s posledním sluncem na střechách
vrcholným podvečerním sólem
navzdory všemu a všem

Chystané zvláštní narozeninové číslo časopisu Tvar se nechtíc stalo nekrologem za básníkem a oslavou jeho díla, poezie „která jako by spadla z jiné planety. Poezie, která stojí na básnickém obraze a která velkým pravdám vyhlásila válku. Poezie, v jejímž středu leží závrať a potřeba úžasu, třebaže předmět tohoto žasnutí může být i plný úzkosti“, jak píše ve své eseji Jakub Řehák.

autoři: Ivan Motýl , Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.