Vražda v Radvanicích. Rozhlasové listování uvádí dramatizovanou četbu

19. listopad 2018

Vražda v Radvanicích. Tak se jmenuje pětidílná dramatizovaná četba, kterou aktuálně uvádíme v Rozhlasovém listování.

Cyklus vznikl podle knihy Michala Klimenta Modřiny, ale zatímco Michal Kliment vypráví dva detektivní příběhy, jeden z hluboké minulosti Ostravy, druhý ze současnosti, zvolila dramaturgyně Eva Lenartová pro rozhlasové zpracování jen prvorepublikovou dějovou linii.

Zavedeme vás tedy do Ostravy roku 1933, kdy se v Radvanicích pravidelně scházel spiritistický kroužek, kdy Stodolní byla plná nevěstinců a Ostrava měla dvě tváře chudoby a bohatství. Inspektor Lošt v podání herce Národního divadla moravskoslezského Jana Fišara má těžkou úlohu, ale ze všech sil se snaží najít vraha nešťastné Věry Wienerové. Podaří se mu to bez počítačů, bez mobilních telefonů, beze stop DNA? Uvidíme. Nebo spíš uslyšíme.

Odvysílané díly najdete v audio archivu pořadu. Upozorňujeme, že kvůli autorským právům jsou jednotlivé díly k dispozici jen po dobu dvou týdnů ode dne vysílání.

V řadě dalších rolí se objeví například Stanislav Šárský, Anna Cónová, Ivan Dejmal, Veronika Forejtová, Lada Bělašková, Marek Cisovský nebo Michal Čapka či Izabela Firlová. Zvukově na pořadu s režisérkou Simonou Nyitrayovou spolupracoval Marek Hoblík.

autor: ele
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.