Vratislav Effenberger: Vražední dobráci. Z básní vůdčí postavy českého surrealismu druhé poloviny dvacátého století

16. duben 2023

Básník a literární teoretik Vratislav Effenberger (22. 4. 1923 – 10. 8. 1986) byl klíčovou postavou českého surrealismu v druhé polovině 20. století. Malou antologii z jeho básní poslouchejte on-line po dobu dvou týdnů po odvysílání.

Účinkují: Kamil Halbich a Magdaléna Borová
Připravil: Jakub Řehák
Režie: Dimitrij Dudík
Premiéra: 16. 4. 2023

Vratislav Effenberger se stal vůdčí osobností Surrealistické skupiny v 60. letech, na jejichž sklonku redigoval revue Analogon. Časopisecky publikoval kolem roku 1968, jinak v samizdatu a v exilu.

Z Effenbergerovy pozůstalosti vychází poezie i teoretické spisy až po roce 2000 v nakladatelství Torst – dva svazky Básní, ze kterých je sestavena i předkládaná antologie, a teoretický spis Republiku a varlata.

Těžištěm Effenbergerovy poetiky je básnický obraz, který se podobá filmovému. Effenbergerovy básně jsou plné svérázných lidských hrdinů a typů. Báseň je pro autora „střihovou skladbou“ různých všednodenních situací a výjevů, které teprve vzájemnou kombinací působí nepatřičně, groteskně, absurdně nebo zvláštně. Vratislav Effenberger je lyrik, který však pod tímto pojmem rozuměl především důraz na přesnost a až „hmotnou“ konkrétnost básnických obrazů, nikoli na ornamentální zdobnost.

autor: Jakub Řehák
Spustit audio

Související