Voříšková jako Julie, Roden jako Holmes. Letní divadelní scény se připravují na prázdniny

9. červen 2015

Prázdninové měsíce budou letos po osmnácté patřit Letním shakespearovským slavnostem. Tradičně zamíří nejen na Pražský hrad a na venkovní scénu pražského Lichtenštejnského paláce, ale v také do Brna, Ostravy a Bratislavy. Shakespearovská přehlídka ale nebude jedinou prázdninovou divadelní akcí. Hrát se bude také na Vyšehradě, v Českém Krumlově nebo na Letní scéně Městského divadla Brno.

Letošní premiérou shakespearovských slavností bude jedna z nejznámějších autorových her Romeo a Julie.

Režie se chopil tandem SKUTR, tedy Martin Kukučka a Lukáš Trpišovský. Mladí režiséři jsou známí svým příklonem k pohybovému divadlu a originálním zpracováním textů.

Do hlavních rolí obsadili Jana Sklenáře ze souboru Klicperova divadla v Hradci Králové a Terezu Voříškovou. Herečka, která se objevila ve filmu Bobule nebo seriálu Reportérka, se prý velké scény na Pražském hradě nejprve zalekla.

„V první chvíli jsem to odmítla, protože nejsem divadelní herečka. Pro mě je ten prostor nemyslitelný. Řekla jsem si ale, že tohle ne a že věci, kterých se bojím, budu dělat, protože na strach je nejlepší se podívat,“ vzpomíná Voříšková a dodává:

„Musím říct, že je to překvapivě hrozně krásné. Používáte úplně jiné prostředky. Je to pro mě zábavné. Těším se na diváky, baví mě pracovat s kolegy a baví mě pracovat se SKUTRy.“

Režiséři spojili herce z různých scén i různých typů divadla. V inscenaci Romeo a Julie se tak potkají třeba Naďa Konvalinková, Lenka Krobotová nebo Jakub Gottwald, který se většinou objevuje v menších a pohybových projektech.

Letní shakespearovské slavnosti letos uvedou Romea a Julii

Letní shakespearovské slavnosti většinou přivážejí i nějakého speciálního hosta. Loni to byl londýnský soubor Shakespeare's Globe. Letos si pořadatelé připravili multimediální projekt nazvaný Shakespeare in Concert.

„Bude to spojení hudby, projekce a mluveného slova. Vystoupí Pražská komorní filharmonie, Kühnův smíšený sbor a herci z Prague Shakespeare Company. Bude to v originále v angličtině,“ přibližuje ředitel slavností Michal Rychlý a pokračuje:

„Hlavním garantem projektu je světoznámý hudební skladatel Patrick Doyle ze Skotska, který se osobně přijede na produkci podívat. Zazní tam jeho hudba k nejznámějším filmům shakespearovských titulů.“

Doyle složil hudbu mimo jiné k filmům Harry Potter a Ohnivý pohár, Deník Bridget Jonesové, Popelka nebo Thor.

Kromě této speciální akce se znovu představí i osvědčené tituly, jako jsou třeba Veselé paničky Windsorské Jiřího Menzela, které se hrají sedmou sezonu.

Karel Roden jako Sherlock Holmes

V létě se ale nebude hrát jen v rámci shakespearovských slavností. Jako každý rok se otevře otáčivé hlediště v Českém Krumlově, kde chystají premiéru Psa baskervillského v režii Petra Zelenky.

Hlavní roli detektiva Sherlocka Holmese si zahraje Karel Roden. Ten nebude chybět ani na dalším ročníku Léta hereckých osobností na pražském Vyšehradě.

Na konci června také začíná Divadelní léto pod plzeňským nebem. V brněnském Biskupském dvoře bude hrát celé léto Národní divadlo Brno. Premiéru inscenace Mendel aneb Vzpoura hrášků v režii Stanislava Slováka uvede 21. června.

Sherlocka Holmese si v inscenaci Pes baskervillský zahraje Karel Roden (foto ze zkoušky)
autoři: Klára Vičíková , ako
Spustit audio