Volební místnosti jsou připraveny. Jak správně odvolit?

20. říjen 2017

Přesně ve 14:00 se otevřou volební místnosti. Začnou volby do poslanecké sněmovny. Voliči budou vybírat, kdo z více než sedmi a půl tisíce uchazečů získá křeslo v dolní komoře parlamentu.

Volební místnosti jsou většinou tam, kde jsou lidé zvyklí. O adrese informuje starosta – třeba na úřední desce nebo na webových stránkách obce. Nezapomeňte si doklad totožnosti. Když ale doma zapomenete nebo ztratíte volební lístky, nic se neděje. Komise vám dá nové.

Pozor, aby byl hlas platný

„Neplatné jsou hlasovací lístky, které nejsou na předepsaném tiskopise,“ upozorňuje předsedkyně Českého statistického úřadu Iva Ritschelová. Do obálky, kterou dostanete ve volební místnosti, můžete dát pouze jeden lístek. Lístek nesmí být ani nijak poškozený. Zalepovat obálku ale nemusíte. „Na platnost toho hlasu to nemá žádný vliv,“ ujišťuje Klára Pětnicová z Ministerstva vnitra.

Až se dnes v deset hodin večer volební místnosti zavřou, komise musí urnu připravit na sobotu ráno. Volební schránky se zapečetí, aby se do nich přes noc nemohl nikdo dostat. Před začátkem druhého volebního dne se kontroluje, zda je nikdo neporušil.

Místnosti se zavřou v sobotu ve 14:00

Po skončení hlasování začne skoro patnáct set okrskových volebních komisí hlasy počítat. Údaje zapíšou do formuláře a doplní podpisy. Předávají je Českému statistickému úřadu. Ten zápisy kontroluje a výsledky z okrsků postupně zveřejňuje na volebním serveru volby.cz.

Na Radiožurnálu pak hned po skončení voleb začne speciál s řadou hostů.

autor: lej
Spustit audio