Volby 2022: Volič musí prokázat totožnost, je čas zkontrolovat platnost průkazů

9. srpen 2022 11:13

Do komunálních voleb zbývá zhruba měsíc a půl. Při nich lidé ve volebních místnostech musí prokazovat svoji totožnost jedním z průkazů. Co když ale zjistí, že u průkazu končí platnost… Jak je to s výměnou, zjišťovaly naše redaktorky.

Čtěte také

Při komunálních a senátních volbách musí voliči prokazovat totožnost. Úřady proto začaly upozorňovat na riziko vypršení platnosti občanských průkazů. Je nejvyšší čas na jejich kontrolu a připadnou výměnu.

Pokud lidé zjistí, že jim končí platnost dokladu, neměli by s jeho výměnou otálet. V roce 2022 jsou volby v pátek 23. a sobotu 24. září, a to do zastupitelstev obcí; občané, kteří spadají do volebního obvodu Liberec, budou volit i senátora.

K volbám můžou jít občané České republiky, kteří alespoň druhý den voleb dosáhnou věku 18 let. Volit do zastupitelstev smí i občané Evropské unie, kteří mají v dané obci přechodné, nebo trvalé bydliště.

Čím je potřeba se u voleb prokázat, popsala vedoucí oddělení voleb Krajského úřadu v Liberci Pavlína Kroupová: „Po příchodu do volební místnosti je povinností voliče prokázat okrskové volební komisi svou totožnost a státní občanství. Totožnost a státní občanství lze prokázat buď platným občanským průkazem, nebo platným cestovním dokladem.“

Občané okresních měst, kteří zjistí, že jim platnost občanského průkazu brzy končí, mají výhodu, že se můžou objednat na internetových stránkách svého města a v daný čas přijít na úřad. Když zájemce najde volné místo, stačí vybrat vyhovující datum, zakliknout čas a počkat na potvrzující SMS zprávu, nebo e-mail.

Český rozhlas zjišťoval, jaké jsou volné termíny na výměnu občanských průkazů ve velkých městech našeho kraje. V Liberci a České Lípě mají termíny na celý srpen už vyblokované. V Jablonci nad Nisou se volná místa najdou až do 22. srpna každý všední den. V Semilech pouze v srpnové úřední dny, které jsou v pondělí a ve středu.

Pokud volno na úřadě v požadovaném městě není, nebo tam nemají rezervační systém, je potřeba zajít na příslušný obecní úřad obce s rozšířenou působností bez objednání. To platí i pro občany měst, kde v rezervačním systému není místo. Na těchto úřadech ale musí lidé počítat s frontou, a s tím, že tam stráví delší čas.

Na vyřízení nového občanského průkazu mají úřady lhůtu 30 dní. Zpravidla to ale bývá dříve. Je také možné podat žádost o doklad ve zrychlené lhůtě do 24 hodin, nebo 5 pracovních dní. V tom případě ale občan musí zaplatit; a může se také stát, že úřad nebude mít dost kapacit a takovou žádost odmítne.

autoři: Šárka Möllerová , Johana Tománková , reČRoL
Spustit audio

Související