Vojtěch Jestřáb: Neznámý pes. Ladislav Lakomý čte povídku brněnského prozaika

3. říjen 2022

Začíná týden brněnských spisovatelů a jejich povídek na Vltavě. Jako první uvádíme text Vojtěcha Jestřába o jednom pobytu v Bulharsku, o utrpení opuštěných psů a všech živých bytostí na tomto světě. Poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Čte: Ladislav Lakomý
Připravila: Alena Blažejovská
Režie: Eva Řehořová
Natočeno: v brněnském studiu Českého rozhlasu v roce 2003

Vysokoškolský pedagog a spisovatel Vojtěch Jestřáb (1922–2003) patřil k nejbližším přátelům Milana Kundery, k jeho spolužákům na brněnském gymnáziu na dnešní třídě Kapitána Jaroše patřili Ivan Blatný, Peter Demetz a Zdeněk Rotrekl. Za 2. světové války se zúčastnil odboje, byl zatčen gestapem a internován v Kounicových kolejích. Tyto zážitky vylíčil v románu A zpívat do konce. Vystudoval filozofii, sociologii a psychologii na Masarykově univerzitě a v roce 1949 získal doktorát. Vyučoval pak na fakultě architektury VUT a na JAMU v Brně.

Psal poezii i prózu a překládal z angličtiny, němčiny a ruštiny. V 70. letech nesměl z politických důvodů publikovat, a tak se živil jako organizátor kulturních akcí a konferenciér. V roce 1997 vydal memoárový román-koláž Brno, můj Amarcord, o rok později ještě knihu …a vždycky přijde nové léto.

autoři: Alena Blažejovská , Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související