Voda na Seči se začíná kazit, koupání je jen pro odvážné

4. červenec 2018 13:30

Voda v některých přírodních koupalištích v Pardubickém kraji se začíná kazit. V polovině června hygienici kvůli masivnímu rozmnožení sinic zakázali koupání v rybníku Rosnička na Svitavsku. Podle posledních odběrů je značně znečištěná i vodní nádrž Seč na Chrudimsku, i když úplný zákaz vstupu do vody zatím vydán nebyl.

„Když je to zdravý jedinec, na vlastní riziko si jde zaplavat a pak se osprchuje, tak je to jeho věc. Pro malé děti, těhotné ženy a alergiky ale voda vhodná není,“ dodal vedoucí chrudimských hygieniků Jaroslav Říha. Voda nevhodná ke koupání je ve všech třech sledovaných lokalitách na Seči - Ústupkách, Hoješíně a Semtíně.

V přehradě se přemnožují sinice každé léto. Vloni hygienici prohlásili vodu za nevhodnou ke koupání 24. července, do konce prázdnin se situace nezměnila. V minulosti ale byly roky, kdy bylo koupání v červenci nebo srpnu zcela zakázáno.

Pastviny i Mělice jsou v pořádku

Ostatní přírodní koupaliště v kraji zdravotní riziko pro koupající nepředstavují. Sníženou průhlednost vody má rybník Hluboký na Pardubicku, což je způsobené bahnitým dnem.

Po hlavě do zatopeného lomu. U Hlinska se vám zatají dech

Skokani budou v lomu Srní skákat až z 20metrové výšky

Možná jste někdy zkoušeli skákat do vody. Z jaké výšky to asi tak bylo? Jestli aspoň pár metrů, uplatnili byste se na mezinárodním závodu X-JUMP. V pátek a v sobotu ho na začátku července hostí lom Srní.

Tento stav je dlouhodobý, nikdy se ale kvalita vody nezhoršila natolik, aby se v rybníku nedalo koupat.

Zcela čisté jsou v regionu přehrady Pastviny na Orlickoústecku a Březina na Svitavsku. Lidé mohou také zamířit na písníky u Mělic a Březhradu na Pardubicku, k nádrži Konopáč na Chrudimsku či rybníku Dlouhý na Orlickoústecku.

zdroj: ČTK
Spustit audio