Vnímat diplomku skrze zážitek. Studentka ji nafotila camerou obscurou na pětidenním pochodu

3. červenec 2018

Diplomová práce na Pedagogické fakultě Univerzity Karlovy by měla mít teoretickou, didaktickou a praktickou část. Právě na tu poslední třetinu kladla důraz studentka výtvarné výchovy Hanka Leisnerová. S vlastnoručně vyrobeném fotoaparátem o rozměrech malého stanu se vydala na pětidenní cestu z Prahy do svého rodného města v západních Čechách. Každý den pořídila jednu fotografii.

„Ve vztahu k učení mi tahle práce otevřela nové téma a to je výstavnictví a zprostředkování umění. Ve výtvarné výchově je důležité děti učit nejen jak mají tvořit, ale i jak svůj výtvor obhájit a jak ho vystavit,“ popisuje Hanka smysl své diplomové práce.  

Na cestě do Horního Slavkova snímky pořizovala takzvanou camerou obscurou. Jde obvykle o krychli s malým otvorem, kterým dovnitř proniká světlo a dopadá na světlocitlivý materiál. Obraz tak vzniká stejným principem jako ve fotoaparátu. Bez složité soustavy čoček a dalších mechanismů je ale focení náročnější a výsledky méně přesné.

Stejným způsobem, jakým snímky pořizovala, je prezentovala návštěvníkům výstavy. Prostor improvizované galerie totiž přeměnila v cameru obscuru. Návštěvník se tak po vstupu do výstavních prostor ocitl uvnitř primitivního fotoaparátu. Součástí expozice tak byl obraz, který tvořily paprsky světla na jedné ze stěn místnosti. „Díky tomu jde krásně vidět, jak obraz ve fotoaparátu vzniká a jak jednoduše fotoaparáty fungují. Myslím, že v dnešní době digitálních médií je určitě dobré se zastavit a vrátit se k počátkům fotografie. Jde na tom krásně vysvětlit co je to clona, ohnisková vzdálenost a podobně. Dítě, které se takhle ocitne uvnitř foťáku začne tyhle věci chápat skrz vlastní zážitek.“

autor: nol
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.