Vnější síla, která hýbe lidským tělem. Balet Národního divadla uvádí světovou premiéru Puppet

18. březen 2021

Pružnost lidského těla, která vytváří krásu, byla inspirací pro britského choreografa Douglase Leeho pro vytvoření taneční inscenace Puppet. Douglas Lee je britský nezávislý choreograf. Jeho díla uvedly v premiéře například Stuttgartský balet, Norský národní balet, nebo New York City Ballet.

„Loutky a panenky, zkratka figury, které ovládá lidská síla, mě vždy nějakým způsobem fascinovaly už od dětství. Je přirozené, že intenzivní momenty ze hry v dětství se zapíšou i do tvorby, pokud jste v nich schopni najít nějaký druh inspirace. Není to tak dávno, co jsem vytvořil jinou choreografii nazvanou Petrushka, která je o loutce. Zjistil jsem, že výzkum tanečního pohybu, ve kterém tanečníky jakoby ovládala vnější síla, mě zajímá a chci ho rozvíjet, mimo jiné i s baletním souborem v Praze.“ Říká o inscenaci Puppet choreograf Douglas Lee.

Dodává: „Ztvárňovat nebo napodobovat loutku znamená, že v sobě musíte objevovat určitý druh „nelidského“, něco jako mrtvou hmotu, kterou musíte znovu oživit. A kdo jiný než tanečníci a tanečnice, kteří dokáží se svým tělem to, co nikdo jiný, by se měl takového úkolu zhostit. To mě na tom všem bavilo asi nejvíc.“

Britský choreograf, tanečník a dlouholetý sólista Stuttgartského baletu Douglas Lee je držitelem prestižního ruského ocenění Zlatá maska za nejlepší choreografii roku 2016. Vlastní díla tvoří již od roku 1999, spolupracoval s řadou baletních těles v Evropě a Severní Americe. Pohybový slovník Douglase Leeho je znám svou výraznou estetikou, jež klade důraz na fyzické schopnosti tanečníků a žene je až do krajnosti. 

Online premiéra proběhne 18. 3. 2021 na Youtube kanálu baletu ND Praha.

 

Spustit audio