Vltavský posluchač je vzdělaný člověk s kulturními zájmy, který poslouchá svůj program soustředěně

20. leden 2016

Nejprve si poslechnete příspěvek o jedné chystané divadelní premiéře. Na zkoušce nové inscenace s názvem Pohoršovna v plzeňském divadle Alfa natáčela pro Mozaiku Petra Kosová.

K nejtěžším disciplínám kulturního vltavského zpravodajství patří Výtvarné panorama. Jedním z jeho zásadních reprezentantů je historik umění Jan Skřivánek, šéfredaktor časopisu Art+Antiques. Výtvarná publicistika, ostatně podobně jako obecně veškerá kulturní publicistika zmizela z tištěných médií, ale přestěhovala se na internet.

Václav Hradecký, vedoucí oddělení výzkumu a analytiky Českého rozhlasu mluvil ve svém vstupu o posluchačích Vltavy. Jací jsou? Vzdělaní, s kulturními zájmy a soustředění na program, který si k poslechu vyberou. Typickým posluchačem Vltavy je podle průzkumů vysokoškolsky vzdělaný muž, aktivní uživatel internetu, patřící do vyšší socio-ekonomické třídy a zajímající se o kulturu, klasickou i jazzovou hudbu, divadlo, literaturu i architekturu.

03553231.jpeg

Aktuality z Paříže zajišťuje pro Mozaiku Marie Sýkorová. I s ní jsme se v den dvacátých narozenin telefonicky spojili. Zato o ryze tuzemském oboru – české literatuře přišly do studia pohovořit Vladimíra Bezdíčková a Milena M. Marešová.

V závěru této hodiny vám nabízíme rozhovor se slovesnou dramaturgyní Vltavy Renatou Venclovou, která dříve v Mozaice referovala o divadle, nyní coby dramaturgyně Centra výroby pro Vltavu zajišťuje natáčení ve studiích Českého rozhlasu v Karlíně, kde vzniká s režisérkou Martinou Schlegelovou a s herci Josefem Somrem, Viktorem Preissem nebo Pavlou Beretovou Shakespearův Sen noci svatojánské.

autoři: Petr Šrámek , Lenka Novotná , Kristýna Franková
Spustit audio