Vltavské hry ovládly Prix Bohemia Radio. Zvítězilo drama Černá voda o předsudcích a propastech mezi lidmi

21. říjen 2021

Vltava uspěla v kategorii Drama, odvysílané rozhlasové hry obsadily všechna tři místa. Absolutním vítězem v této kategorii je dílo předního německého autora Rolanda Schimmelpfenniga Černá voda. Jde o dramatickou báseň o odlišnosti a nerovnosti vedle sebe existujících světů, o strachu, předsudcích a lhostejnosti, které prohlubují propast mezi nimi. Ale také o lásce a něze.

Roland Schimmelpfennig: Černá voda
1. místo

Rozhlasovou adaptaci nastudoval Aleš Vrzák v hlavních rolích s Václavem Neužilem, Magdalénou Borovou, Janou Strykovou a Markem Holým.

První místo v soutěži získala hra za tvůrčí režijně dramaturgické pojetí, organické souznění hereckých představitelů s poetickým textem, za střídmý a funkční sound design, nápaditý temporytmus a vrstevnatost časových plánů a za emocionální naléhavost.

Roland Schimmelpfennig: Černá voda
Hrají: Marek Holý, Václav Neužil, Magdaléna Borová, Jana Stryková a další
Dramaturgie: Klára Novotná
Překlad: Jana Slouková
Režie: Aleš Vrzák
Premiéra: 3. 3. 2020
Natočeno: v roce 2020

Katharina Schmitt a Michal Rataj: Nauka o afázii
2. místo

Protagonistkou Nauky o afázii je zpěvačka, která během operního vystoupení ztrácí hlas. Její zcela nový svět sledujeme během jediné noci v nemocnici. Zdravotní sestra, která má právě náročnou noční službu, se ji snaží nejrůznějšími způsoby přimět alespoň k jedinému slovu. Zpěvačka se však vytrvale brání. Anebo možná někde hluboko v sobě hledá jakousi novou formu komunikace…

Porota ocenila originální autorský přístup, výjimečnou hudebně zvukovou kompozici, autentický herecký výkon a provokativní tvar, který zpytuje hranice žánru rozhlasové hry a schopnost umění vypovídat o současném světě.

Nauka o afázii
Osoby a obsazení: Doktorka (Lucie Trmíková), Sestra (Ivana Uhlířová), Hlasatel (Ondřej Látal), Pacientka (Petra Alvarez)
Dále účinkují:
Barbora Kabátková, Ivana Bilej Brouková, Anna Chadimová Havlíková, Kamila Mazalová (Tiburtina Ensemble) a Andrej Gál (Violoncello, perkuse)
Dramaturgie: Kateřina Rathouská
Překlad: Viktorie Knotková
Hudba: Michal Rataj, Zpěv: Petra Alvarez Šimková
Režie: Katharina Schmitt
Premiéra: 1. 9. 2020
Natočeno: v roce 2020

Ian McEwan: Skořápka
3. místo

Román Skořápka populárního britského spisovatele Iana McEwana je moderní hamletovskou parafrází vyprávěnou z nečekané perspektivy. Hlavním hrdinou, bystrým pozorovatelem i vtipným vypravěčem, je plod v mateřském lůně, který se, ač dosud nenarozený, stává součástí nebezpečných intrik. Český rozhlas Vltava uvedl dramatizaci románové předlohy s Ivanem Trojanem, Barborou Polákovou či Davidem Novotným.

Třetí místo získala hra za pevně uchopenou adaptaci, za nabourání stereotypů ve vnímání archetypálních postav, nečekaně působivé obsazení a přesvědčivé herecké výkony, za sugestivní zvukové ztvárnění a důsledně rozvinutý intertextuální druhý plán i za mrazivě cynický náhled na podobu partnerského vztahu.

Ian McEwan: Skořápka
 
Hrají: Ivan Trojan, Barbora Poláková, Honza Hájek, David Novotný, Marie Poulová, Pavla Tomicová, Radovan Klučka, Matěj Nechvátal a Pavel Neškudla
Dramaturgie: Klára Novotná
Překlad: Ladislav Šenkyřík (úryvky se Shakespearova Hamleta v překladu Martina Hilského)
Hudba: Jakub Kudláč
Režie: Natália Deáková
Premiéra: 24. 11. 2020
Dramatizace: Eva Blechová
autor: Český rozhlas Vltava
Spustit audio

Související