Vltava má nový zvuk. Znělky od Floexe doplňují hlasy Jany Plodkové a Václava Neužila

28. červen 2020

V pondělí 29. června zařadila Vltava do svého vysílání novou zvukovou grafiku. Autorem znělek je hudebník Tomáš Dvořák alias Floex, nové jsou i staniční hlasy. Znělky jsme společně pokřtili v sále v Domě Radost, kde Floex zahrál s robotickým bubeníkem Josefem kreativní DJ set.

„Zvuková grafika je pro stanici zásadní. Hledali jsme svěží zvuk, který bude znít aktuálně a přitom bude ladit k zaměření Vltavy,“ říká šéfredaktorka Jaroslava Haladová. „Jsem ráda, že autorem znělek je Tomáš Dvořák, hudebník, který skvěle pracuje s náladou a emocemi. Navíc sám před lety na Vltavě uváděl vlastní pořad a vybíral hudbu, takže naše vysílání zná a má k němu vztah,“ dodává.

Základem zvukové grafiky je hlavní staniční znělka, ta se objevuje i v úvodu zpráv. „Klíčové u hlavní znělky bylo, že vychází ze Smetanovy Vltavy, což už je tradice,“ vysvětluje Tomáš Dvořák. „Ve výsledku vznikla v podstatě koláž z různých fragmentů. Zaznívá tam například kus autentické vysamplované Vltavy v podání symfonického orchestru, zároveň jsou tam některé party převedené do analogových syntezátorů,“ popisuje hlavní motiv, který bude posluchače provázet vysíláním.

Novým znělkám propůjčili své hlasy Jana Plodková a Václav Neužil

Hlavní znělku doplňuje série hudebních úvodů navázaných k jednotlivým typům pořadů. Svou vlastní krátkou úvodní skladbičku budou mít pořady vážnohudební, jiný motiv uvede publicistiku, další mluvené slovo. Ve vysílání se tak objeví sjednocující prvky, vzniknout by měl jakýsi navigační systém provázející posluchače programem. „Kromě toho je v průběhu dne několik výrazných pořadů – například Vizitka, ArtCafé nebo Rádio Dada – a ty mají speciální znělku,“ doplňuje Tomáš Dvořák.

Od července rozezní nové znělky Vltavu, od začátku září pak vysílání doplní i další plánované pořady pozdržené z důvodů koronavirové  krize – například publicistický magazín Akcent nebo nová noční slovesná řada Četba s hvězdičkou.

Tomáš Dvořák (Floex)
Klarinetisa, skladatel, producent a multimediální umělec
Ve své tvorbě propojuje elektronickou a akustickou hudbu do atmosférické podoby. Vydal oceňovaná alba Pocustone, Zorya,  EP Gone a ve spolupráci s producentem Tomem Hodgem album A Portrait Of John Doe a koncertní záznam John Doe Arise (Live in Prague). Je autorem soundtracků k počítačovým hrám Samorost nebo Machinarium  i autorem multimediálních instalací.

autoři: Český rozhlas Vltava , Jaroslava Haladová
Spustit audio