Vlna alternativy, rekonstrukce "zábradlí"

10. září 2016

V sobotní Noční Čajovně jsme vás pozvali na letošní ročník festivalu ...příští vlna/next wave... . Tématem druhé části pořadu pak byla nová sezona v Divadle Na zábradlí, které prochází rekonstrukcí.

Zmíněnou přehlídku převážně divadelní alternativy mohou zájemci navštívit v Praze od 19. do 26. září. Pro dvacátý třetí ročník organizátoři zvolili motto Obnažení a vyvržení.

V mnoha podobách se objevuje vnitřní a vnější nahota, známý a cizí svět, cesta a cíl, síla i násilí. Některá představení mají podobu rituálu, demonstrace, happeningu,“ říká k letošnímu výběru dramaturgyně Lenka Dombrovská.

„Mladá performerka Nela Kornetová se skupinou T.I.T.S. přiveze z Norska provokativní multimediální inscenaci My Own Private Picture, která vypráví o našich touhách a jejich mediálních (před)obrazech. Hrdá jsem také na tříhodinovou inscenaci Pomezí, která se koná na mnoha místech opuštěného domu Za Poříčskou bránou a má tajemnou atmosféru Lynchových filmů.“

V pátek 16. září budou jako každý rok uděleny Pocty za alternativní umění. V Paláci Akropolis předají dva mimozemšťané pod vedením režiséra Petra Boháče ocenění v šesti kategoriích. Během večera zazní i fragmenty skladby Michala Nejtka Constellation I v podání Orchestru Berg.

Závěr vysílání jsme věnovali nelehké situaci v pražském Divadle Na zábradlí. Nedávno zde začala rekonstrukce, jejíž důvody objasnil ředitel scény Petr Štědroň. Dramaturgyně a umělecká šéfka Dora Viceníková pak prozradila, jak tyto okolnosti ovlivnily plánování premiér a reprízování inscenací v aktuální sezoně.

autor: krs
Spustit audio