Vlci pod dohledem odborníků. Hlídají jejich pohyb i to, zda se nekříží s pobíhajícími domácími psy

25. únor 2018

Po opakovaném návratu vlků na území Česka začínají vědci zkoumat, jestli se nekříží s volně pobíhajícími domácími psy. Výskyt prvních „vlko-psů" ve volné přírodě už loni potvrdili odborníci u Rumburku na severu Čech. Vlci se na našem území pravidelně vyskytují minimálně na šesti místech včetně Vysočiny.

Genetickou „čistotu“ zkoumají odborníci z České zemědělské univerzity společně se zoology z Univerzity Karlovy a dobrovolníky z Hnutí Duha. Nasbírali už stovky vzorků vlčího trusu, z kterého je možné zjistit i zmíněné křížení, informuje o tom regionální Deník. Na území Česka k páření vlků se psy dochází jenom vzácně, protože zdejší farmáři nepoužívají pastevecké psy a zaběhlé a toulavé psy u nás regulují myslivci. Ke křížení tak dochází většinou v době, kdy je volně žijících vlků málo a jedinec k sobě nenajde vhodného partnera.

Pohyb vlků sledují vědci pomocí fotopastí. „V případě zjištěného křížení v Rumburku se loni narodila vlčici tři mláďata se psími geny. Byla tmavá a nebyla plachá. U dvou z nich bylo potvrzeno uhynutí,“ řekla listu Barbora Černá Bolfíková z Fakulty tropického zemědělství ČZU. O zbylém mláděti nemají odborníci žádné další informace. Vzhledem k tomu, že ho od loňského dubna nezachytila žádná fotopast, je však možné, že už v tuto chvíli nežije.

Vlci na Broumovsku, jak se s nimi naučit žít?

Křížení psa a vlka nepředstavuje žádnou novinku. Domestikace vlka začala před 15 až 30 tisíci lety a od té doby se vlci a psi setkávali a občas i křížili. Podle Barbory Černé Bolfíkové je výskyt kříženců do jisté míry kontroverzní jev. Na jednu stranu je to nežádoucí, ale zároveň i poměrně přirozená věc.

Zaběhnutá vlčice z jihlavské zoo je zpátky

Z jihlavské zoo utekla vlčice

autor: ada
Spustit audio