„Vlastnit jen 30 knih jako Marie Kondo si neumím představit,“ říká bookstagramer Jakub Pavlovský

9. říjen 2019

Co mají společného Radka Třeštíková a Michel Houellebecq? Na tuto otázku se snažil najít odpověď pořad o popkultuře Kompot. Hostem nového dílu je šestadvacetiletý Jakub Pavlovský alias Book’s Calling, který knihám zasvětil život. Poslechněte si rozhovor o tom, jak sociální sítě pomáhají literatuře. Uslyšíte také, o čem bude eponymní publikace, kterou vydává Rihanna, nebo doporučení na nejlepší knížky o celebritách.

Jakub Pavlovský je šéfredaktorem popkulturně-literárního časopisu Lógr. Již několik let také funguje na sociálních sítích pod aliasem Book’s Calling. Jen na Instagramu má přes čtrnáct tisíc followerů, pro které dělá například video recenze. Uspořádal taky třicet veřejných book clubů, na kterých čtenáři mohou osobně probrat konkrétní román s jeho autorkou nebo autorem, naposledy třeba s Viktorií Hanišovou nebo Alenou Mornštajnovou. Poslechněte si v rozhovoru, jak book cluby probíhají a jak se na ně můžete dostat! Taky uslyšíte, jak velkou knihovnu má bookstagramer a proč v počtu knih nikdy nemůže souhlasit s „uklízecí guru“ Marií Kondo. A opravdu Kondo radí, aby bylo v domácnosti méně než třiceti knih, nebo jsou to fake news? Zjistíte ve zvuku.

Debata se otevřela i kolem autorů a autorek, kteří jsou právě v kurzu. Například Hanka přečetla (zatím) 120 stran románu Radky Třeštíkové Bábovky, který získal úctyhodných 3842 hodnocení na webu Databáze knih, má svoje vlastní diskuzní vlákna na Mimibazaru a právě se podle něj dotočil film. Šimon zase během léta zvládl celý Serotonin od Michela Houellebecqa, bez kterého se v horkých měsících neobešla žádná, ale opravdu žádná intelektuální diskuze. V čem jsou si tihle dva autoři podobní a proč se za jednu knihu stydíme a druhou se chlubíme? Poslechněte si nový díl pořadu Kompot.

Jak Jakub Pavlovský propojuje tištěný literární časopis a sociální sítě? Co si na svůj instagram nejčastěji fotí Stephen King? A proč bude mít nová eponymní kniha Rihanny přes 500 stran? Pusťte si Kompot na webu nebo jako podcast v aplikacích Apple Podcast nebo Spotify!

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.