Vlastička kochaná, karikatura a TGM v Plzni

8. říjen 2018

Naděje i příkoří, to v čem si rozumíme i jiné, v čem se dosud ne úplně shodneme. České, polské i česko-polské dějiny a osmičková výročí jako téma knižních publikací, o tom hovořil v MeziŘádcích ředitel Polského institutu v Praze Maciej Ruczaj.

Vlastičko kochaná! – psal do oslovení Vlastě Dvořáčkové polský básník Zbigniew Herbet. Miloš Doležal takto nazval pořad, věnovaný básníku i jeho překladatelce. Součástí pořadu je archivní záznam autorského čtení Zbigniewa Herberta. Hudebně jej provází skladba polského akordeonového Motion Tria. Pořad je příspěvkem k „polským dnům“ na Vltavě, ale v neposlední řadě také připomínkou osobnosti Vlasty Dvořáčkové, dlouholeté spolupracovnice literární redakce Vltavy, která zemřela 14. března 2018.

Jak se kreslila Napínavá doba

Československo let 1935–1954 obzorem politické karikatury nahlédl historik a ředitel Archivu města Ústí nad Labem Petr Karlíček v knize nazvané Napínavá doba - Politické karikatury (a satira) Čechů, Slováků a českých Němců. Téma smíchu v dobách neveselých až truchlivých s autorem probírá Petr Šmíd.

Příspěvkem k letošnímu 100letému výročí vzniku samostatné republiky je reportáž Tamary Salcmanové nazvaná Návštěvy T. G. M. v Plzni, připravená z materiálů Archivu města Plzně. Ukázky čte Miroslav Buriánek a autorka pořadu.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.