Vlasta Dvořáčková: Ctnost české šlechtičny. O věrné manželce, žárlivém manželovi a nebezpečné sázce

27. únor 2024

Kde se v nás bere žárlivost? A nevypovídá nedůvěra ve věrnost milované bytosti spíš o pochybnostech, které máme sami o sobě? Mladý český rytíř Oldřich má čerstvě po svatbě s krásnou Barborou, ale přesto není po jejím boku šťastný. Bude muset urazit dlouhou cestu, aby poznal cenu věrné lásky. Snad se přitom naučí mít na ostatní jen takové nároky, kterým by sám dovedl dostát. Poslouchejte online po dobu čtyř týdnů po odvysílání. 

Osoby a obsazení: Barbora (Klára Jerneková), Oldřich (Petr Štěpánek), baron Albert (Josef Somr), hrabě Ladislav (Miroslav Moravec), šašek (Bořivoj Navrátil), služka (Růžena Merunková), královna (Jaroslava Adamová), král (Vilém Besser), úslužný dvořan (Jaroslav Cmíral), dvorní dáma (Jarmila Švehlová) a lékař (Josef Patočka)
Dramaturgie: Josef Hlavnička
Hudba: Petr Mandel
Režie: Alena Adamcová
Natočeno: 1980

Půvabnou veršovanou rozhlasovou hru Ctnost české šlechtičny napsala básnířka, překladatelka, redaktorka a polonistka Vlasta Dvořáčková. Námět našla v příbězích slavného renesančního vypravěče Mattea Bandella. Z jeho příběhů připomínajících v mnohém Boccacciův Decameron čerpal inspiraci třeba i William Shakespeare pro své hry Romeo a Julie nebo Mnoho povyku pro nic.

Hra Vlasty Dvořáčkové je zcela osobitým zpracováním italského námětu, ve kterém klade autorka důraz především na motivy věrnosti, pravé lásky a životní moudrosti. Rozhlasovou inscenaci natočila v roce 1980 Alena Adamcová a do hlavních rolí obsadila Kláru Jernekovou a Petra Štěpánka.

Reprízu vysílá Český rozhlas Vltava ke 100. výročí narození Vlasty Dvořáčkové (*27. 2. 1924).

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související