Vlak Lustig vyjede i letos v rámci multižánrového festivalu Devět bran

5. červenec 2014

Přednášky, koncerty, výstavy, filmová i divadelní představení. To všechno pravidelně přináší festival česko-německo-židovské kultury Devět bran. Letošní patnáctý ročník opět neopomene ani svůj stěžejní projekt - Vlak Lustig.

Kromě té hlavní, pražské části festival navštíví i několik dalších českých měst. Svůj program otevírá svůj program už tradičně ve Valdštejnské zahradě v Praze.

„Přijede izraelská kapela Shlomo Bar, vystupovat bude Scott Robinson Quartet s Emilem Viklickým – čeští jazzoví hráči doprovodí Scotta Robinsona. Potom koncert Devles, romská kapela, Menora, česká kapela, a Kaschauer Klezmer Band,“ prozradil ředitel festivalu Pavel Chalupa.

Devět bran letos připomíná 70. výročí likvidace terezínského rodinného tábora v Osvětimi-Březince. I to se tedy projeví na programu.

„Každý den od 14 probíhají filmové projekce, dvě výstavy Gešer ad Halom a výstava portrétů přeživších toho rodinného tábora,“ shrnuje Pavel Chalupa.

Hlavním lákadlem ale bude i letos divadelní Vlak Lustig. Speciálně upravené vagony – dobytčáky k deportaci Židů do koncentračních táborů – symbolicky připomínají osudy obětí nacistických transportů.

Zároveň ale přivážejí současnou kulturu na česká nádraží. V každém z nich se totiž budou odehrávat přednášky, výstavy i představení inscenace Petra Kracika Modlitba pro Kateřinu Horovitzovou z pera Arnošta Lustiga.

Slovenskem projíždí Vlak Lustig, speciální souprava s českým divadelním představením Modlitba pro Kateřinu Horovitzovou

Až vlak objede některá česká města, má s ním Pavel Chalupa i další plány.

„Připravujeme projekt, který se zatím pracovně jmenuje ‚Vlak Lustig do škol‘. Je to spojeno s přednáškou, s besedou, je to prostě celý metodický proces, který máme zpracován a který nabízíme ministerstvu školství, aby se mladá generace měla možnost seznámit s tím faktem, že to tady bylo,“ říká Pavel Chalupa a pokračuje:

„Jak říká Arnošt Lustig: popírání holocaustu, popírání genocid nás provází od jejich vzniku a vymírají opravdoví svědci.“

Protože chce festival šířit povědomí o holocaustu také mezi mladými lidmi, už od počátku nevybírá vstupné. To mladým umožnilo na festival přicházet a uvědomovat si, že prezentované umění je špičkové.

Festival Devět bran potrvá v Praze do 12. července a Vlak Lustig se během léta přesune dál do Brna, Ostravy, Frenštátu pod Radhoštěm a do Poděbrad.

<iframe width="640" height="360" src="//www.youtube.com/embed/QbFZS3Fza-s" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
autoři: Marína Dvořáková , Klára Vičíková
Spustit audio