Vlak do života. Jaká je role současného otce?

4. duben 2018

Každý rodič řeší, jestli svou roli zastává dobře. Knihovny a internet jsou plné různých modelů výchovy dětí, dá se říct, že co člověk, to názor. Znám to z vlastní zkušenosti. Kdo je pro nás, rodiče malých dětí, tou autoritou kam si chodíme pro radu? A ještě lépe, jak zvládáme přerod v rodiče, moment, kdy se autoritou stáváme my sami?

Petr se živí jako fotograf na volné noze a pracuje jako provozní v jedné kavárně v centru Prahy. Je ale také otcem dvouleté Matyldy. Se ženou Petrou, učitelkou v mateřské školce, se snaží rovnoměrně dělit starost o domácnost a péči o Matyldu. Ne vše se mu ale daří tak, jak si představoval. A do této situace jsem přišla já, autorka dokumentu, matka dvouletého Kryštofa, která se pohybuje mezi matkami a otci a dětmi a pozoruje, jak se role rodičů mění v průběhu času.

Zajímalo mě, jak se Petr vpravuje do životní role otce, jak mu ta role sedí, kde nedoléhá, co se mu líbí a co ne. Scházeli jsme se a povídali si sami v klidu kavárny, potom v přítomnosti našich dětí a také jsem požádala Petra, aby si točil deník. Vznikl miniportrét tom, že role rodiče není socha ani oblek, ale hlína, kterou hněteme a tvoříme s tím, co jsme zažili v minulosti, kdo nás inspiruje a také co nezvládáme. 

autor: Martina Poliaková
Spustit audio