Vladislava Fekete: Krátká spojení. O válce a odloučení, o náhradní komunikaci pomocí techniky

1. únor 2022

Jak žít, když máte vlast v přístroji mobilního telefonu? Příběhy evropských exulantů, do jejichž života zasáhl válečný konflikt v Jugoslávii, poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání. V hlavních rolích Jana Stryková, Jiří Langmajer, Daniela Kolářová nebo Martin Finger.

Rozhlasová úprava: Zdeněk Jecelín
Osoby a obsazení: vypravěčka (Daniela Kolářová), Ona (Jana Stryková), On (Martin Finger), Malá (Johana Sládková), Matka (Hana Maciuchová), Dara (Lucie Trmíková), Boro (Jiří Langmajer), Milija (Kamil Halbich), Gary (Martin Myšička), Azra (Helena Dvořáková), muž z realitky (Aleš Procházka), Srdan (Kajetán Písařovic) a neznámý (Milan Bahul)
Dramaturgie: Hynek Pekárek
Překlad: Zdeněk Jecelín, Petr Štindl
Hudba: Marko Ivanovič
Režie: Petr Mančal
Natočeno: v roce 2010

Ještě nedávno byli přáteli a vídali se, kdykoli se jim zachtělo, ale pak přišla válka a jejich osudy se rozdělily. Teď žijí každý jinde ve světě a komunikují už pouze přes mobilní telefon. Taková je základní situace hry Vladislavy Fekete Krátká spojení, která získala nejvyšší ocenění v dramatické soutěži o Cenu Alfréda Radoka za rok 2008.

Autorka Vladislava Fekete, do roku 2008 v Čechách známá především jako ředitelka slovenského Divadelního ústavu, se narodila v srbské Vojvodině do prostředí slovenské menšiny. Dětství prožila ještě v socialistické Jugoslávii, po jejím rozpadu sledovala s nevěřícným úžasem eskalaci národnostní nesnášenlivosti a válečný konflikt, který mnoho jejích vrstevníků rozprášil do často velmi vzdálených koutů světa. Doma často nechávali svoje blízké a o tom, co během války prožívají, se dozvídali jen během „krátkých spojení“ prostřednictvím telefonu, mailu, skypu.

Spustit audio

Související

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.