Vladimír Vokolek: Slepé naděje (5 částí)

15. květen 2017

Z esejistické tvorby svého otce připravil Václav Vokolek. On-line k poslechu do čtvrtka 25. května 2017.

Básník, prozaik a esejista Vladimír Vokolek (1913-1988) pocházel ze známé rodiny pardubických tiskařů a vydavatelů. Od roku 1937 publikoval v časopisech Akord, Řád a v staroříšských Arších. Po válce absolvoval knihovnické kurzy a uchýlil se do severočeského pohraničí, kde působil jako ředitel Okresní knihovny v Děčíně. Po komunistickém puči byl zbaven jakékoliv možnosti publikovat i zaměstnání v knihovně.

Z rozsáhlé básnické, prozaické a esejistické tvorby Vladimíra Vokolka, z níž bylo za jeho života publikováno jen velice málo, připravil básníkův syn Václav Vokolek pro Český rozhlas několik pořadů: mj. celou řadu dosud nepublikovaných esejů. Text s názvem Slepé naděje je typickou ukázkou esejistické tvorby Vladimíra Vokolka, v níž se mísí poloha esejistická s pasážemi básnickými. Esej Stačí vyjít z kruhu lampy bude on-line k poslechu od 15. do 21. května 2017, ostatní budou následovat.

Masky a skutečná tvář. On-line k poslechu od 16. do 22. května 2017.

Loutky oblékáme do svých představ. On-line k poslechu od 17. do 23. května 2017.

Budiž pochválen i tento plamen. On-line k poslechu od 18. do 24. května 2017.

Slepé naděje nejsou tak slepé. On-line k poslechu od 19. do 25. května 2017.

Účinkuje: Viktor Vrabec

Připravil: Václav Vokolek
Režie: Petr Adler

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.