Vladimír Skalský zachytil svět, který už neexistuje. Právem získal Cenu Asociace českých kameramanů ze celoživotní dílo

14. březen 2022

Kameraman a režisér Vladimír Skalský patří k dokumentaristům, kteří vytvářeli specifickou obrazovou poetiku československého dokumentu už od přelomu 50. a 60. let minulého století. Jako syn a vnuk fotografů nejdřív pokračoval v rodinné tradici, brzy ale přešel k pohyblivým obrázkům. 

Spolupracoval s režisérskými dokumentaristickými esy typu Rudolfa Krejčíka, Jana Špáty, Radúze Činčery, Evalda Schorma či Zdeňka Kopáče. Hraný film ho téměř minul, výjimky se dají spočítat na prstech jedné ruky. 

Do Afriky se Vladimír Skalský dostal díky zakázce zambijského studia Malachite Films, měl točit instruktážní filmy určené zaměstnancům tamních měděných dolů. Dohoda byla podepsána, ale než došlo k její realizaci, přišel srpen 1968 a s ním sovětská okupace Československa. Noví vládci země, Krátkého filmu a Filmexportu nechtěli Skalského do Afriky pustit. Nakonec odjel jenom proto, že šéfové Malachite Films pohrozili Československu vysokou pokutou. 

Čtěte také

Na černém kontinentě pak Vladimír Skalský objevoval a zaznamenával mizející světy, které bychom dnes už hledali marně. Natočil filmy Africký odkaz, Šamoama lovec, Pastor Ezeki a Kouzelníci – Kubikišové. V Africkém odkazu, což je jeho první velký africký film, odhaluje samotný prapůvod umění. „Měl jsem natočené věci, které umožňovaly lidem být někým, kým nejsou – masky; věci, něčím, čím nejsou – amulety; a věci, které lidem umožňovaly dozvědět se, co nevědí – předpovídací pomůcky. Uvědomil jsem si, že všechna tato přání být něčím víc se zračila v dílech domorodců, a já jsem je měl na filmu,“ vybavuje si, jak se rodila koncepce filmu, který poté dobyl několik zahraničních festivalů. I další Skalského africké filmy mají zajímavou historii, většinou vznikaly přímo mezi domorodci. 

Po tříletém pobytu v Africe se filmař vrátil do Československa a dál točil dokumenty. Celkem natočil zhruba 250 filmů, z toho 60 jako režisér. Úctyhodná bilance! 

Své zkušenosti si přitom nenechával jen pro sebe. Učil na své alma mater FAMU, a na Pražské filmové škole. Svými cenami se nerad chlubí, ale právě na Prague Film School převzal ocenění, na které je pyšný. Od studentů školy dostal zcela zvláštní Cenu pro vynikajícího učitele. Tahle cena byla vytvořena jenom pro něj a dokládá, jak oblíbeným Vladimír Skalský byl a je. 

Spustit audio

Související