Vladimír Fekar: Sestra. O tajemstvích ukrytých v minulosti a hledání sebe sama

3. leden 2023

Jeho sestra zemřela za nevyjasněných okolností, na jeho otázky nikdo neodpovídá. Rafinované komorní drama o tajemstvích ukrytých v minulosti a hledání vlastní identity poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Osoby a obsazení: Sven (Pavel Gajdoš), Patti (Petra Hřebíčková), Matka (Helena Čermáková), Otec (Radoslav Šopík)
Dramaturgie: Marek Horoščák
Zvukový mistr: Lukáš Dolejší
Hudba: Jan Mikulášek
Režie: Jan Mikulášek
Natočeno: v brněnském studiu Českého rozhlasu v roce 2008

V komorním dramatu Sestra od Vladimíra Fekara, které zrežíroval renomovaný divadelní režisér Jan Mikulášek, se hrdina snaží najít odpovědi na otázky, týkající se předčasného úmrtí svojí sestry. V prostředí rodiny, kde je toto citlivé téma tabu, se Sven může jen domýšlet a vymýšlet si vlastní verze sestřina krátkého životního příběhu.

Hra představuje jedinečnou kompozici, jejíž hlavní kvalitou je rafinovaná práce s dialogy mezi Svenem, jeho mrtvou sestrou a oběma rodiči v kombinaci s promyšleným užitím vnitřních hlasů, které dodávají celému vyprávění další významovou vrstvu.

Inscenace vznikla v roce 2008 ve spolupráci Českého rozhlasu Brno a Městského divadla Zlín, kde autor působí jako dramaturg. Ze souboru tohoto divadla pocházeli také představitelé tří postav hry: Petra Hřebíčková, Helena Čermáková a Radoslav Šopík. Pavel Gajdoš byl v době vzniku inscenace přizván jako jediný nečlen zlínské činohry.

autoři: Marek Horoščák , Hana Hložková
Spustit audio

Související

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.