Vladimír Fekar: Jiné moře. Oratorium pro deset hlasů jedné generace zastavených u jezera

29. listopad 2022

Pod tajemným názvem Jiné moře si lze představit mnohé. Co to ale je? Impresionistické nedějové oratorium pro deset hlasů jedné generace zastavených u jezera. Takovou nápovědu vložil Vladimír Fekar přímo do podtitulu své hry. Její rozluštění vyplyne ale až poté, co skupina spolužáků začne na abiturientském srazu vyprávět osobní příběhy. Od maturity v roce 1989 uplynulo dvacet let. Kdo jsou lidé, kteří se tu spolu znovu setkávají?

Poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Osoby a obsazení: Vadim a Anděl (Michal Bumbálek), David (Martin Siničák), Lukáš (Jiří Vyorálek), Tomáš (Alan Novotný), Oldřich (Jiří Valůšek), Hana (Eva Vrbková), Jolana (Jana Glocová), Gábina (Alžběta Kynclová), Eva (Tereza Richtrová), Bára (Eva Novotná)
Dramaturgie: Hana Hložková
Zvukový mistr: Lukáš Dolejší
Hudba: Zdeněk Král a Alphaville
Režie: Radim Nejedlý
Natočeno: v brněnském studiu Českého rozhlasu v roce 2012

Pohled Vladimíra Fekara na jednu generaci nemá být přímočarým kritickým zamyšlením nad společností, ale spíše dokladem o uplynulém dvacetiletí skrze pocity lidí, ocitajících se na prahu čtyřicítky.

Jsme my stále my? Co se změnilo? Jací jsme? Na tyto otázky se snaží odpovědět bývalí studenti vodohospodářského oboru, kteří se po oficiálním večírku přesunuli na břeh jezera. Bilancování jednotlivých osudů s sebou nese stopy určité nezralosti nejen jich samotných, ale i porevoluční společnosti. Očekávání a zklamání skoro u všech dospělo k osobnímu rozladění nebo životní rezignaci. Společné rozhodnutí pravdivě „pojmenovat“ skutečnost – stejně jako očistný kontakt s živlem vody a ohně – nese jistý způsob smíření.

Čtěte také

Fekarova hra není typickým dramatickým tvarem. Přestože má uspořádání textu určitou chronologickou strukturu, více je podřízeno asociativnímu skládání útržků vzpomínek. Tomu napomáhá časté střídání dialogů, vnitřních monologizací a dynamických voicebandových pasáží. Z jakoby formálně komplikovaných střepin, náhle se vynořujících v myslích deseti hlavních postav, lze však vytvořit naprosto reálný záznam proběhlých událostí.

Inscenace hry Jiné moře vznikla v roce 2012. V režii Radima Nejedlého účinkují Michal Bumbálek, Martin Siničák, Jiří Vyorálek, Eva Vrbková, Jana Glocová, Tereza Richtrová, Eva Novotná. Pod hudebně zvukovým řešením jsou podepsáni mistr zvuku Lukáš Dolejší, dále Zdeněk Král a Alphaville.

autor: Hana Hložková
Spustit audio

Související