Vladimír Boudník se vrací na Kladno, v dole Mayrau zahájili výstavu jeho grafik

22. říjen 2013

Výstava uspořádaná ke 45. výročí Boudníkova úmrtí je instalována v prostoru cechovny a bývalých čistých šaten dolu Mayrau.

Vladimír Boudník se prostřednictvím výstavy symbolicky vrátí do industriálního prostředí, ze kterého vycházela podstatná část jeho tvorby.

Samo Kladno pro něj mělo nemalý význam; seznámil se zde s Bohumilem Hrabalem a strávil tu několik měsíců na pracovní brigádě.

Jedním z nejvěrnějších Boudníkových přátel byl Vlastislav Merhaut. Byl jedním z těch, kdo po umělcově smrti organizovali výstavy jeho grafického díla, věnoval se archivování Boudníkovy tvorby a realizoval i samizdatové publikace, jež během sedmdesátých let vydával Spolek přátel Vladimíra Boudníka.

Vladimír Merhaut v 60. letech také pořídil amatérské záznamy vyprávění Vladimíra Boudníka, které si můžete poslechnout v připojeném audiu.

Kladenská výstava prezentuje grafické tisky podle originálů, které Boudník tvořil podle svých původních matric. Kurátorka Dominika Havlová se soustředila na základní kapitoly Boudníkovy tvorby: magnetická, strukturální a aktivní grafika i práce s železnými úlomky, které Boudník vtloukal do matric a pak je fixoval autogenem.

Výstava je v Hornickém skanzenu Mayrau ve Vinařících u Kladna otevřena do března příštího roku.

autoři: Vojtěch Babka , Helena Petáková
Spustit audio