Vizuální umělkyně Margita Titlová Ylovsky vystavuje v rámci cyklu "Osmdesátá" v Knihovně Václava Havla

12. září 2013

V Galerii Montmartre Knihovny Václava Havla v Řetězové ulici v Praze byla zahájena další výstava z cyklu "Osmdesátá", který je věnován vybraným umělcům, kteří na výtvarnou scénu vstupovali v normalizačních osmdesátých letech.

Autorka studovala v letech 1983 Akademii výtvarných umění v ateliéru malby profesora Oldřicha Oplta, do předloňska vedla ateliér grafiky a vizuální komunikace na Fakultě výtvarných umění VUT v Brně a dnes pedagogicky působí v ateliéru malby v Ústavu umění a designu Západočeské univerzity v Plzni. Její nové obrazy, vytvářené současně barvou a světelným spektrem, tematizují světelné a biologické procesy v krajině.

Margita Titlová vzpomíná, jaká byla s odstupem osmdesátá léta pro ni: "Určitě byla jiná, než je doba teď, protože umění bylo vlastně zakázané a smělo se vystavovat jenom v nějakých "dírách", ale ty zase byly zajímavé a bylo to vzrušující. A mělo to svoji úžasnou atmosféru. V té době jsem žila docela divokým životem, nicméně zabývala jsem se tělesnými věcmi. Zajímaly mne performance a tělesná exprese, ale zabývala jsem se i kresbou, malbou i fotografií."

"Myslím, že jsem se od té doby mezitím ani nikam neposunula. Rozkrýt smysl toho, co hledám, je složité. Hledám něco, co je mezi světem fyzickým a nefyzickým a skrz umění se snažím najít odpověď. Té se mi zas tak lehce nedostává."

Výstavu nových obrazů Margity Titlové Ylovsky nazvanou "Bio" si můžete můžete v rámci cyklu "Osmdesátá" prohlédnout v Galerii Montmartre v Knihovně Václava Havla v Řetězové ulici na Starém Městě v Praze do 6. října.

Spustit audio