Vizionář, Keltský soumrak, Hrdý Costello a další povídky Williama Butlera Yeatse

12. květen 2023

V prózách irského básníka Williama Butlera Yeatse se nám otevírají neobyčejné příběhy o bytostech z féerického světa  světa bájného, kouzelného, pohádkového  tak nějak bychom mohli opsat význam tohoto slova, které básník používá pro svět, který se lidem zjevuje ve stavech vytržení, kdy je možné komunikovat s dětmi dne a soumraku, tedy s andělskými a féerickými bytostmi. Poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Z růže
Účinkuje: Přemysl Rut
Překlad: Jaroslav Skalický
Režie: Petr Adler
Natočeno: 1997
 
Vizionář, Venkovská strašidla, Keltský soumrak (Zlatý věk, Neúnavní, Čarodějové, Jedlíci drahých kamenů), Sny bez ponaučení
Připravil: Dominik Mačas
Účinkuje: Zdeněk Hruška
Překlad: Andrea Poláčková a Tomáš Grünfeld
Režie: Jakub Doubrava
Natočeno: 2023
 
Hrdý Costello, MacDermotová dcera a zlý jazyk
Účinkuje: Stanislav Šárský
Překlad: Jaroslav Skalický
Připravila: Helena Berková
Režie: Věra Pražáková
Natočeno: 1996

„Toužil jsem, jako každý umělec, stvořit malý svět plný krásných, příjemných a pozoruhodných věcí z tohoto smutného a nevydařeného světa a ukázat pohled na jinou tvář Irska komukoli z mého lidu, kdo se podívá tam, kam já ukáži. Napsal jsem tedy přesně a upřímně mnohé z toho, co jsem vyslechl a spatřil...,“ píše osmadvacetiletý básník v úvodu k prvnímu vydání Keltského soumraku.

Rodilý Dubliňan William Butler Yeats (18651939) od dětství často pobýval v hrabství Sligo na severozápadě Irska, odkud pocházeli jeho rodiče. Sligo je kraj zahalený mystickým závojem. Je to místo, které v senzitivním básníkovi probouzelo zájem o vše tajemné a záhadné. Podivuhodná vyprávění zdejších venkovanů, tradované keltské legendy a příběhy, vzrušovaly Yeatsovu mysl a podněcovaly jeho fantazii. Jak zmiňuje, zaznamenal nejen věci slyšené, ale i prožité, co leží mimo dosah všech slov. K výročí prvního vydání Keltského soumraku (1893) i udělení Nobelovy ceny za literaturu jejímu autorovi v roce 1923, vybíráme z této knihy několik ukázek do vltavské Povídky.

Vizionář a Venkovská strašidla

V prvním příběhu autor vypráví o básníkovi, který se toulá po horách a rozpráví s pološílenými a vizionářskými venkovany nebo přesvědčuje tajemné a svědomím zatížené osoby, aby svěřily tíhu svých starostí na jeho bedra. Ve druhém pak líčí strašidelné bytosti, o kterých slyšel ve starobylé vesnici H. v Leinsteru.

Keltský soumrak

Ve čtveřici vyprávění Zlatý věk, Neúnavní, Čarodějové, Jedlíci drahých kamenů se nám otevírají živé sny a v nich dávný svět, zcela dokonalý a přívětivý, tradované lidové příběhy o féerijských bytostech, rituály vyznavačů temných sil a mystické vize pekla, které autor popisuje na základě svých zkušeností.

Sny bez ponaučení

Pohádkový příběh svým dějem velmi připomíná naši pohádku Třetí princ. Je ovšem mnohem syrovější a má současně i ambice posluchače pobavit. Yeats vzpomíná, že tomuto příběhu, který jeho příteli vyprávěl jeden stařík z galwayského chudobince, všichni kolem potěšeně naslouchali, občas propukajíce v smích.

Spustit audio

Související