Vize versus realita. V Galerii Jaroslava Fragnera představují ikonické stavby posledních sta let

13. červenec 2018

Jak moc se promítly odvážné architektonické vize do staveb realizovaných v československém prostředí za posledních sto let?

Nejen na tuto otázku hledali odpověď studenti architektonických fakult pražské a bratislavské techniky a vznikla z toho výstava v pražské Galerii Jaroslava Fragnera. Je nazvaná jednoduše Vize a realita v české a slovenské architektuře 1918-2018 a otevřená bude až do 2. září. Alena Rokosová si o ní povídala s jedním ze tří kurátorů, Matúšem Dullou. „Principem je napětí mezi vizemi, které v české a slovenské architektuře existovaly. Otázka zní - měli jsme vůbec ideální, krásné vize, nebo jsme měli architekturu jenom pragmatickou a přízemní?“

Vize a realita v české a slovenské architektuře 1918–2018

Studentské modely významných českých a slovenských architektonických děl jsou pomocí multi projekce konfrontovány s architektonickými vizemi a nerealizovanými projekty. Určitý klíč, podle kterého by se daly vybrat představené vize a nápady, bylo podle Matúše Dully nemožné. „Například Dušan Jurkovič navrhoval v Bratislavě památník Bedřichu Smetanovi nebo českým mučedníkům. Máme tam také několik pozoruhodných soutěžních návrhů - například Havlíček navrhoval budovu OSN do New Yorku, podobně jako navrhnoval provokativně vysoké stavby do centra Prahy. Máme tam velmi mnoho vrstev a upřímně řeknu, že jsme neměli nějakou super koncepci, kterou bychom v tom výběru chtěli představit."

Vize a realita v české a slovenské architektuře 1918–2018

Největší víc než tří a půl metru dlouhý model - pražský Nuselský most - v měřítku jedna ku dvě stě vytvořil Filip Vlach, student architektury na pražské ČVUT. A vysvětluje, proč je Nuselský most ve výběru zhruba čtyřiceti ikonických staveb charakterizujících uplynulé století. „Most sice vzniknul na konci 60. let 20. století, ale ten příběh jde daleko do historie. Soutěž na výstavbu mostu proběhla asi čtyřikrát nebo pětkrát. Samotný most je skvělou ukázkou technologie tehdejšího stavebnictví. Byl stavěn technikou letmé betonáže, která byla v Čechách užita poprvé někdy v roce 1951, takže deseti až patnáctiletý vývoj to dohnal až na takovou mez. Z toho jsme byli s kolegou unešeni, proto jsme se rozhodli zpracovat v rámci semináře Dějin architektury právě model Nuselského mostu.“

Vize a realita v české a slovenské architektuře 1918–2018

Nejen model Nuselského mostu Filipa Vlacha, ale i dalších více než čtyřicet zmenšenin staveb charakterizujících posledních sto let uvidíte v Galerii Jaroslava Fragnera do 2. září.

Spustit audio