Vítězslav Nezval: Veselohra s dvojníkem. V roli záletného šlechtice exceluje Václav Voska

20. srpen 2022

Václav Voska jako svůdník, který se nemůže, nebo spíš nechce rozhodnout mezi dvěma kráskami. Úspěch Nezvalovy galantní komedie vychází z Calderonova příběhu, z hravosti veršů a skvělého hereckého obsazení. Poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Rozhlasová úprava a režie: Jiří Roll
Osoby a obsazení: Don Diego jinak Don Dionis, záletný šlechtic (Václav Voska), Rodrigo, jeho sluha (Soběslav Sejk), Don Sancho, jeho věřitel (Eduard Kohout), Don Leonelo, jeho soupeř (Miroslav Doležal), Don Felix, jeho soupeř (Jaromír Spal), Dona Klara, kráska z Madridu (Viola Zinková), Dona Beata, kráska z Madridu (Irena Kačírková), Isabela, komorná (Luba Skořepová), Inez, komorná (Drahomíra Fialková) a další
Dramaturgie: Miroslav Stuchl
Hudba: Jan Kaláb
Natočeno: v roce 1962

Vítězslav Nezval napsal Veselohru s dvojníkem pro rozhlas už v roce 1938 volně na motivy Calderonovy divadelní komedie Chudák ať má za ušima. Poprvé ji nastudoval režisér Bezdíček v roce 1939. Na Vltavě uvádíme rozhlasovou inscenaci režiséra Jiřího Rolla. Tuto galantní komedii založenou především na zpěvném půvabu lehkého Nezvalova verše natočil v roce 1962. Kromě Václava Vosky, který ztvárňuje záletného šlechtice Dona Diega, alias Dona Dionýsa, uslyšíte ve hře se zpěvy také Eduarda Kohouta, Miroslava Doležela, Jaromíra Spala, Violu Zinkovou, Irenu Kačírkovou, Lubu Skořepovou a další herce.

autoři: Martin Velíšek , Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související

  • České léto na Vltavě

    Ve vysílání nabídneme například výběr z povídek Josefa Škvoreckého, Franze Kafky či Jaroslava Haška, hry Václava Havla či Pavla Kohouta.