Vítězslav Mikeš popisuje ingredience litevského kvasu: Živý folklor, jazz, klasika i experiment

16. září 2021

Vítězslav Mikeš není jen dramaturgem Filharmonie Brno, ale také milovníkem a znalcem litevské hudby. V ArtCafé se zaměřuje na její specifika, autory i spojnice s Českem.

Před lety se student muzikologie, Vítězslav Mikeš, vydal stopem do Petrohradu, ale špatné počasí ho na pár dnů uvěznilo v Litvě. A z této nečekané příhody vzešla jeho láska k tamní hudbě. Jeho vášeň přešla od diplomové a disertační práce přes přednášky v rámci litevských odborných seminářů až k Rytířskému řádu za zásluhy o šíření litevské hudby, který převzal z rukou litevské prezidentky Dalie Grybauskaitė.

Dnes se Vítězslav Mikeš snaží vybraná díla litevských autorů představovat českému publiku v pravidelných intervalech v rámci programu brněnské filharmonie. „Skoro v každé sezóně máme v programu skladbu litevského, lotyšského nebo estonského skladatele. A tato kontinuita se nám vyplácí. Posluchači začínají hudbě postsovětských pobaltských republik rozumět,“ těší Mikeše. V roli kurátora stojí i za nejnovější průřezovou kompilací Between Music And Ritual, která představuje to nejzajímavější ze současné litevské klasické i experimentální scény.

Další informace o hudební scéně Litvy naleznete na stránkách Litevského hudebního informačního a vydavatelského centra.

autor: Pavel Zelinka
Spustit audio

Související