Vítězové karlovarského festivalu: Otec je tragikomedie o racionalitě v dnešním světě

3. červenec 2019

Mezi vrcholy hlavní soutěže 54. ročníku karlovarského filmového festivalu patřil čínský intimní Portrét mozaikou, německá Lara a vítězný bulharský Otec.

Otec (r. Petar Valčanov a Kristina Grozeva), oceněný Křišťálový glóbem pro nejlepší film, je tragikomickou úvahou nad postavením racionality ve světě, kde zuří víra v ezoterické nesmysly, instituce nefungují a komunismus svým způsobem pořád pokračuje. Režisérská dvojice, známá svými filmy Lekce a Glory (Sláva) byla hosty vysílání pořadu Reflexe přímo z karlovarského festivalu.

Čínský film Portrét mozaikou (r. Zhai Yixiang) vyniká citlivou, obrazově promyšlenou studii hledání nové životní naděje oběti ve světě zásadně limitovaných možností vzájemného pochopení. Porota, ve které byl mimo jiné český scenárista Štěpán Hulík anebo ukrajinský režisér Sergej Loznica ho nakonec zcela opomenula.

Lara (r. Jan-Ole Gerster) zaujala diváky i porotu uměřenou režii a skvělým hereckým výkonem Corinny Harfouchové v roli matky, zlomené uvnitř a lámající svého syna, klavíristu. Film si odnesl Zvláštní cenu poroty a cenu pro nejlepší ženský herecký výkon. Slovensko-český film Budiž světlo, oceněný za nejlepšího herce, uvidíme v českých kinech na podzim.

Evropské debuty komentují naši současnost. Mustang. Lekce. Mediterranea

03590092.jpeg

Migranti v Itálii. Mladá učitelka jako oběť ekonomické krize a morálních paradoxů v Bulharsku. A pětice tureckých dívek, která dospívá v okovech konzervativního venkova. Jaká práce a jaké myšlenky jsou skryté za 3 výraznými evropskými filmovými debuty, které se vyjadřují k evropské současnosti?

O jednotlivých filmech (nejen) z hlavní soutěže jsme v živém vysílání z festivalového studia v Karlových Varech mluvili s filmovým publicistou Danem Krátkým. Poslechněte si záznam!

autoři: Pavel Sladký , Šárka Gmiterková
Spustit audio

Související