Vítězní Trójané. Nejlepší operní nahrávka podle časopisu Gramophone

29. září 2018

Dostat cenu časopisu Gramophone má ve vážné hudbě podobnou prestiž jako pro filmaře Oscar.

Projít se nominacemi na Gramophone Classical Music Awards v kategorii opera znamená připomenout si nejlepší operní nahrávky minulého roku.

Vítěznou operní nahrávkou se nakonec stali Trójané Hectora Berlioze s vynikající mezzosopranistkou Joyce DiDonato debutující v roli královny Didony. Monumentální opera ve stylovém nastudování dirigenta Johna Nelsona neopomíjí jediný detail ani na tak obrovské hudební ploše.

Mezi šesti nominacemi v kategorii operních nahrávek se objevily tituly od baroka až po začátek 20. století. Jsou mezi nimi tituly osvědčené a oblíbené jako Salome nebo Pelléas a Mélisanda i málo hrané jako Scipionův sen Wolfganga Amadea Mozarta. Všech šest nominovaných nahrávek ale představuje špičkovou kvalitu – vynikající dirigenti i pěvci stále žijí a nahrávací průmysl také stále funguje.

03626669.jpeg

Ceny časopisu Gramophone se předávaly 13. září v londýnských De Vere Grand Connaught Rooms. Ceremoniál uzavřela sopranistka Lise Davidsen, která získala ocenění „Mladá umělkyně roku“. V Londýně zpívala Straussovu píseň Morgen a doprovázel ji Estonský národní symfonický orchestr pod vedením Neeme Järviho, ten obdržel cenu za celoživotní přínos.

Druhým sólistou závěru slavnostního večera byl ale také houslista Marek Zwiebel. Ten do Londýna přijel proto, aby tam jako člen Pavel Haas Quartetu převzal cenu za nejlepší komorní nahrávku. Tou se podle časopisu Gramophone staly kvintety Antonína Dvořáka.

Závěr operních reflexí tvoří pozvánka na novou inscenaci Její pastorkyně v Amsterdamu.

autor: Boris Klepal
Spustit audio