Vítěze mezinárodní rozhlasové soutěže Concertino Praga doprovodí SOČR na koncertu v Rudolfinu

4. červen 2019

Vítězové 53. ročníku rozhlasové soutěže Concertino Praga, kterou organizuje Český rozhlas, se v čele s absolutním vítězem a českým klavíristou Janem Čmejlou představí široké veřejnosti sérií koncertů, kterou odstartuje společné vystoupení v Rudolfinu. Následně se mladí hudebníci vydají na týdenní turné po Jihočeském kraji.

Na koncertě, který se uskuteční v neděli 9. června v pražském Rudolfinu, kromě Jana Čmejly vystoupí také vítězové ostatních kategorií – violoncellista Syon Najman z Bulharska, polský houslista Wiktor Dziedzic – oba laureáti Concertino Praga 2018 a ruská harfistka Aleksandra Arsenova. Právě harfa se na soutěži Concertino Praga objevuje poprvé.

Mezi dalšími účinkujícími budou dále nositelé druhých cen – klavíristka Eliška Tkadlčíková z České republiky, violoncellistka Mariia Slashcheva z Ruska, bulharská houslistka Lora Markova a harfistka Yelyzaveta Rakovska z Ukrajiny.

„Je pro mne obrovská radost sledovat mladé interprety a s pýchou si připomínat, že právě zde, v soutěži pořádané Českým rozhlasem, možná začala jejich umělecká kariéra, že zrovna získali svůj první velký titul, který je bude motivovat k dalším skvělým výkonům,“ uvedl generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral.

Mladí hudebníci následně v rámci Jihočeského festivalu Concertino Praga vyrazí na turné po jižních Čechách. „Letošní ročník soutěže Concertino Praga byl  fantastický! Velké hudební osobnosti, vyspělé interpretace, mnoho různých přístupů k povinným skladbám - dva dny plné zábavy, inspirace a kvality,“ zhodnotil letošní ročník porotce Holger Hettinger, vedoucí oddělení hudby na Deutschlandfunk Kultur v Berlíně.

Přímý přenos koncertu z Rudolfina vysílá Český rozhlas Vltava.

Spustit audio