Vítejte v džungli

26. únor 2004

Natočit akčně laděnou dobrodružnou komedii, která by neopakovala léty ozkoušené stereotypy vlastního žánru, nemusí být jednoduché. Nedávno nás v tom mohla utvrdit novinka Roberta Rodrigueze Kdysi dávno v Mexiku, která se už jen velmi marně snažila nastavit úspěch dávného Desperada. Když se však režisér oprostí od svých i jinými nastavených schémat, své dílo zabalí do neotřelé formy a zasadí je do dobového kontextu, může pak výsledek překvapit jedině příjemně. Stalo se tak u nového snímku Petera Berga - Vítejte v džungli.

Černoch statné sportovní postavy Beck (The Rock) si vydělává úplně jinou prací, než by chtěl - v losangelském podsvětí vymáhá z lidí věci, které jim nepatří. Ve skutečnosti však tímto způsobem získává hlavně peníze na vytoužený sen - založení vlastní restaurace. Není tedy divu, že s prací chce co nejdřív skoncovat, přijímá ještě poslední, dobře placenou, zakázku. Z amazonské džungle má přivézt nazpátek otci jistého Travise (Seann William Scott), na kterého si však dělá nárok zdejší otrokářská mafie vedená nelítostným tyranem Hatcherem (Christopher Walken). Zdánlivě jednoduchý úkol Becka pohlcuje tak, že jej stihne splnit až těsně před koncem filmu.

Vítejte v džungli

Beck není klasickým akčním hrdinou. Konflikty nevyhledává, když už přijdou, snaží se je řešit co nejméně bolestně a nejrychleji. Nemá rád zbraně, dokud to jde, brání se holýma rukama. Není ani tím hrdinou, který by se nezalekl žádné překážky a věděl si rady v každém prostředí. Nástrahy džungle mu evidentně nedělají dobře, když dojde na přírodní překážky, jsou mu jeho civilizační chvaty k ničemu. Proto mu nezbývá, než si k Travisovi, vyhublému poťouchlému podvodníkovi, co neumí držet jazyk za zuby, ale ví, jak se pohybovat v terénu, najít cestu a návaly problémů řešit s jeho pomocí. V tomto momentě - tedy ve zpracování vztahu zprvu protikladných postav, co časem dokáží ocenit klady toho druhého a najít k sobě cestu - následuje snímek vcelku tradiční a očekávatelné postupy. Stejně tak v zapojení ženské hrdinky Mariany (Rosario Dawson), emancipované bojovnice za lepší život vykořisťovaných, která tam, kde nefunguje síla, nasazuje v cestě za svým cílem milostné intriky.

Vítejte v džungli

V čem tkví hlavní přednost Vítejte v džungli, nejsou ani tak hlavní dějová zápletka, nebo způsob zpracování vývoje vztahů mezi postavami. Výjimečnost díla je postavena z detailů. Z neortodoxního vystupování hlavního hrdiny, z vtipných dialogů, v neposlední řadě i z citlivého převedení děje z městského podzemí do bohem zapomenuté zdivočelé amazonské přírody. Pokud se vám zdá Rambo prostoduchý a současné pokusy o akční komedie bez nápadu, pak nelze než doporučit Vítejte v džungli - v kontextu svého žánru se jedná rozhodně o nadprůměr.

Vítejte v džungli

Vítejte v džungli (Welcome To The Jungle, USA, 2003) Hrají: The Rock (Beck), Seann William Scott (Travis), Christopher Walken (Hatcher), Rosario Dawson (Mariana); Scénář: R. J. Stewart, James Vanderbilt, Hudba: Amanda Scheer-Demme; Kamera: Tobias Schliessler; Režie: Peter Berg; 108 minut, titulky

autor: Hynek Just
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.