Víte, jakou máte půjčku? Novodobí lichváři nabízejí seniorům a lidem v nouzi podnikatelský úvěr

31. leden 2019

V Česku přibývá problémů s neférovými úvěrovými společnostmi. Ty nabízejí lidem ve finanční tísni půjčku, jenže místo spotřebitelského úvěru jim nabídnou podnikatelský. Lidé se tak dostanou mimo jakýkoliv dohled finančních institucí. 

Představte si, že potřebujete rychle sehnat peníze. Rozhodnete se pro úvěr a po dlouhém hledání na internetu najdete společnost, která vám půjčku slíbí. Ovšem pod jednou podmínkou. Půjčku dostanete, jen pokud máte IČO. A pokud máte podnikatelský plán. 

Čtěte takéLichváři našli nový způsob, jak obejít zákon. Lidem nabízí nevýhodné půjčky pro podnikatele

Výsledek? Místo klasické spotřebitelské půjčky jste právě uzavřeli půjčku podnikatelskou. „Pokud sjednáte podnikatelský úvěr, nevztahuje se na vás zákonná ochrana,“ varuje Viktor Vodička, ředitel Sdružení českých spotřebitelů.

„Nemáte právo na rozmyšlenou, často úvěr nemůžete předčasně splatit. U podnikatelského úvěru také nejsou zastropovány sankce, takže dostanete-li se do prodlení, budou penále skutečně vysoké.“

V případě podnikatelské půjčky navíc poskytovatel nemá povinnost ověřovat, zda jste úvěr schopni splácet. 

Nejohroženější jsou senioři

Za poslední rok řešil finanční arbitr s poradnami stovky podobných případů. Přestože loňský zákon o spotřebitelském úvěru měl praktiky nepoctivých firem vymýtit, společnosti si našly kličky, jak pravidla obejít.

„Rekrutují se hlavně z řad firem, které ČNB nepožádaly o licenci, a tedy působí v neregulované sféře,“ vysvětluje Viktor Vodička. Nejvíc ohroženi šmejdskými praktikami těchto firem jsou podle něj senioři a lidé v nouzi.

autoři: Jiří Chum , als
Spustit audio