Vít Slíva: Bóje. Z nové sbírky čte nositel ceny Magnesia Litera

13. únor 2022

Verše věnované bójím přednese sám autor v režii Radima Nejedlého. Premiéru poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Připravila: Alena Blažejovská
Režie: Radim Nejedlý
Premiéra: 13. 2. 2022
Natočeno v brněnském studiu Českého rozhlasu.

Svou patnáctou sbírku vydal „bard z Boudy“, jak jej označuje nakladatelská anonce, překvapivě v pražském Odeonu. Jako by rodák z Hradce nad Moravicí (nar.  1951), známý jako básnická a pedagogická autorita tzv. královopolského autorského okruhu a publikující dosud v brněnských nakladatelstvích (Blok, Host, Petrov a Weles), chtěl konečně přesáhnout regionalitu - ať už severomoravskou, či jihomoravskou. Ale vždyť ji dávno přesáhnul! Nejenže se stal v roce 2021 nositelem Ceny města Brna, ale za sbírku Bubnování na sudy získal už v roce 2003 cenu Magnesia Litera i Cenu Nadace Českého literárního fondu. Loňský sedmdesátník nepotřebuje nikomu nic dokazovat. Důvodem psaní a vydání nové sbírky je to, že Krása drásá / a vzrůstá. / Nemůže ustat. / Zalknutá ústa? 

Čtěte také

Když jsem připravovala výběr z nové sbírky pro rozhlasový pořad, musela jsem si ujasnit, zda název Bóje máme chápat v jednotném, nebo v množném čísle. „Věděl jsem, že s tím bude potíž jako s Erbenovými Svatebními košilemi,“ napsal mi básník. „Číslo je snad naznačeno v poslední básni: Moje! / - Můj! / Bóje! / - Pluj... Ona je ta bóje...“ Namítla jsem, že přesto není jasné, jestli Bóje v názvu knížky nezahrnují více bójí - jak by mohly naznačovat básně věnované dětem (dcerce Markétě, synu Lukášovi, synu Vojtěchovi), hradecké Boudě a Boudařům? „To mě nenapadlo? Nešikovný titul! Asi už zůstane navždycky dvojznačný? Plurál je ale logičtější? Budu zastávat plurál,“ rozhodl se nakonec Vít Slíva. 

Spustit audio