Viry, kam se podíváš. Poznejte příběhy zavirovaných písní

8. duben 2020

Pandemie onemocnění COVID-19 doslova paralyzovala život naší zeměkoule. Jak se téma virů postupně objevovalo v hudební sféře, představí zavirovaný díl ArtCafé.

Zavirovaná hudba sleduje stopu od prvních skladeb i kapel, které s tímto tématem koketovaly. Všímá si hudby, která virovou nákazu používá jako alegorii lidského konání, ale všímá si i poctivého zhudebnění infekce a neopomene ani skandál, kdy protipirátská ochrana CD nosičů na přelomu tisíciletí umožnila hackerům napadat počítače a počítačové sítě.

Virologie jako věda se začala rozvíjet až v druhé polovině minulého století. Tehdy byly konečně vyvinuty dostatečně silné mikroskopy, které jejich teoretickou existenci potvrdily. I z toho důvodu vir, jako objekt a vše co je s jeho činností spojeno, začal pronikat do umělecké sféry až v šedesátých letech dvacátého století. Pořad tedy začíná své pátrání právě v této době a postupuje až do současnosti.

Jsou odvětví, která jsou aktuálními bezpečnostními nařízeními postižena více než jiná. Jedním z nejvíce dotčených odvětví je umění – film, divadlo, knižní svět a samozřejmě i hudba. Proto hned v prvních dnech začaly fungovat různé iniciativy na podporu kultury. A samotní umělci na ně upozorňují kreativním způsobem. Hudebníci streamují koncerty na internetu a vymýšlí, jak současnou situaci, která znemožňuje setkávání lidí, natož hraní na jednom místě, uchopit.

Label Trestle records přišel s unikátním konceptem kooperativních EPček, kdy nechávají na dálku spolupracovat tři muzikanty (série From Isolation). Kapely jsou pak schopné s pomocí obětavých zvukařů natáčet nové nahrávky v kuchyních nebo ložnicích (jako například mezinárodní 16členný Cotatcha Orchestra.

Extrémní doba si žádá mimořádnou dávku kreativity. Z nastíněných ukázek je vidět, že negativní prostředí dokáže člověka vybudit k mimořádným výkonům. A toho jsme na kulturní scéně v současné době svědky. I z toho důvodu si originální, kreativní umělci zaslouží náš obdiv a podporu.

autor: Pavel Zelinka
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.