Vinohradské divadlo adoptovalo hrob umělců, kteří v něm kdysi účinkovali

25. září 2014

Pražské Divadlo na Vinohradech se dnes v rámci projektu Adopce významných hrobů oficiálně ujalo pomníku herečky Zdenky Baldové a divadelního režiséra Karla Hugo Hilara. Právě na této scéně oba umělci prožili část své kariéry.

Manželé jsou pohřbeni ve společném hrobu na pražském Vinohradském hřbitově, o místo jejich posledního odpočinku se už ale dlouho neměl kdo starat.

Až teď se pozoruhodného válcovitého pomníku ujalo Divadlo na Vinohradech, kde Hilar kdysi působil jako šéf činohry. Zástupci souboru dnes během oficiální ceremonie položili na hrob kytici, iniciátor adopce, dramaturg Jan Vedral, pak krátce připomenul význam obou umělců.

Podle koordinátorky projektu Oldřišky Dvořáčkové není časté, že se hrob rozhodne adoptovat instituce.

„Moje zkušenost je velice překvapivě taková, že mnohem více se o to zajímají soukromé osoby, navíc ještě ve věkové kategorii od 30 do zhruba 50 let, což je velice překvapivé,“ upozorňuje.

„Jako další významná kategorie adopčních nájemců jsou například rodná města. A bohužel instituce a podniky, které tady mnohdy mají i své zakladatele, tak ty ten zájem takový nemají,“ dodává Dvořáčková.

Vinohradské divadlo adoptovalo hrob Zdenky Baldové a Karla Hugo Hilara na deset let. Během té doby se musí starat o čistotu náhrobku a jeho případné opravy, zároveň nesmí jakkoliv nakládat s pohřbenými

Projekt Adopce významných hrobů se rozvíjí od června loňského roku. Správa pražských hřbitovů pravidelně aktualizuje soupis hrobů, které už nemají nájemní smlouvy, jsou v nich ale pohřbeny významné osobnosti.

Společnosti nebo jednotlivci pak mohou pomníky adoptovat za cenu odpovídající běžnému nájemnému na daném místě. Projekt takto zachránil už asi 50 hrobů, dalších 90 je aktuálně v nabídce.

autoři: ela , Klára Vičíková
Spustit audio