Vincent van Gogh: Ze živého masa tvořit. Z dopisů nizozemského malíře bratru Theovi

3. srpen 2020

Vrchol epistolární světové literatury, autentické svědectví o neobyčejně intenzivně prožívaném životě i bratrském vztahu. Literárně-hudební pásmo z dopisů nizozemského malíře Vincenta van Gogha bratru Theovi a Emilu Bernardovi poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Účinkují: Luboš Veselý, Hana Kofránková
Připravil: Miloš Doležal
Překlad: Dagmar Malá
Hudba: vybral Jan Trojan
Režie: Natália Deáková
Natočeno: v roce 2013
Doprovází text historika umění Jaromíra Pečírky.

Svůj poslední dopis, který u něj po smrti našli neodeslaný, nenapsal malíř Vincent van Gogh nikomu jinému než bratru Theovi. Tomu, který mu byl od dětství nejbližším životním druhem, důvěrníkem, ochráncem, rádcem, těšitelem i neúnavným podporovatelem.

Jejich listovní „rozhovor“ je autentickým svědectvím o neobyčejně intenzivně prožívaném životě i bratrském vztahu a patří k vrcholům epistolární světové literatury. Vlastně je možné ho považovat za podivuhodnou autobiografii, jež nás zpravuje nejen o faktech, o vnějších okolnostech malířova životního běhu, ale hlavně otevírá pohled do jeho vnitřního světa a dovoluje sledovat jeho myšlenkové a umělecké zrání. Některé dopisy jsou tiché, pastorálně klidné, v jiných jako by hořela Vincentova krev, plná vášně a horečnatého zaujetí.

autor: Miloš Doležal
Spustit audio