Vincenc Kramář: Vznik a povaha moderního zátiší – tvůrčí čin Caravaggiův

8. květen 2017

Pořad s úryvky z autorovy obsáhlé studie z roku 1924. On-line k poslechu do neděle 14. května 2017.

Caravaggio: Koš s ovocem (1595–96), olej na plátně, 31 x 47 cm

Není většího divu nad pouhé bytí věcí v prostoru, není myslitelný závažnější, hlubší úkol malířského podání, než je zobrazení věcí jako plastických a prostorových bytostí.
Vincenc Kramář

Vincenc Kramář se narodil před 140 lety, 8. května 1877, ve Vysokém nad Jizerou. Dějiny umění studoval v Praze, nedlouho v Mnichově a zejména na univerzitě ve Vídni, kde studia v roce 1902 dokončil. Krátce studoval také v Mařákově krajinářské škole na Akademii výtvarných umění v Praze.

Po studiích hodně cestoval, pobýval mimo jiné v Paříži, kde byl přímým svědkem vzniku kubismu, který ho fascinoval a jehož se stal sběratelem. Vincenc Kramář zemřel v Praze roce 1960.

Účinkuje: Vladimír Krátký

Připravil: Petr Veselý
Dramaturgie: Alena Blažejovská
Režie: Lukáš Kopecký

Natočeno v brněnském studiu Českého rozhlasu.

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.