Vince Mendoza s Českým národním symfonickým orchestrem na desce Freedom Over Everything mluví do americké politiky a provokuje i hudebně

24. červen 2021

Po květnovém albu Tomáše Sýkory se SOČRem přichází na českou scénu další silný symfonicko-jazzový příspěvek. Tentokrát vychází z autorské dílny šestinásobného držitele Grammy Vince Mendozy a je zkomponovaný pro ČNSO. Mendoza se jím chlubí na vlastních webových stránkách, což probouzí zvědavost. Navíc si v něm překvapivě poslouchatelně pohrává s různými klišé vzdělané kulturní společnosti, jako je filmová hudba versus složitější hudba nebo symfonie vs. rap.

Na albu spolupracují slavné hudební osobnosti: saxofonista Joshua Redman, hráč na bicí nástroje Antonio Sanchez, basista Derrick Hodge, operní pěvkyně Julia Bullock, a také rapper MC Black Thought z kapely The Roots.

Někdo má rád komplikovanost, jiný naopak přímočarou nasládlost. Skloubit v hudbě obojí může být od skladatele ostudně naivní. Může ale taky vzniknout zajímavý bizarní estetický efekt třeba v nezávislém filmovém duchu Davida Lynche či Quentina Tarantina. Existuje pak navíc ještě jedna možnost, a to věc pojmout úplně vážně s potenciálem obecně uspokojivého výsledku. U této třetí varianty zakotvilo Mendozovo album Freedom Over Everything. Potenciál mu vedle muzikality dodává společenská angažovanost a jak víme, svobodná společnost je paradoxní. Svoji protichůdnost pak zrcadlí v nové hudbě Vince Mendozy.

Na rozuzlení, zdali dojde k obecnému uspokojení ze zvláštního i ambiciózního alba Freedom Over Everything si musíme počkat. Nechat ho na sebe působit lze ale hned. Album vychází 2. července 2021.

Spustit audio