Vinařství na severu Čech má dlouhou tradici. Důkazem jsou vinice pod děčínským zámkem

4. září 2014

Pouhých 250 keřů vinné révy, tedy odborně řečeno hlav, tvoří vinohrádek na terasách pod děčínským zámkem. Jeho návštěvníci dozrávající hrozny zvídavě okukují, někteří i ochutnávají. Vinice pod dominantou Děčína je ale především připomínkou toho, že historie pěstování vína se v této části naší republiky datuje už několik století.

Vinohrádek se návštěvníkům Děčína při prohlídce tamního zámku zamlouvá. „Rád vždy ochutnám to, co se v daném místě urodí. Snad to lidé nerozkradou. Děčínské zámecké bych rád ochutnal.“ To byly jen některé z reakcí návštěvníků při pohledu na vinohrad, který tu vznikl v roce 2008.

„Úroda bohužel zatím nikdy nebyla taková, aby se nám vyplatilo jí zpracovat na víno. Doufáme ale, že se tak jednou stane,“ konstatuje ředitelka zámku Iveta Krupičková.

Polabské údolí je tradiční oblast pěstování vína, o jeho pěstování v Děčíně jsou první písemné záznamy z poloviny 16. století.

Na podzámecké vinici se pěstuje rulandské šedé. „Je to moštová odrůda, která úplně neodpovídá tomu, co se tu dřív pěstovalo, takže nám celkem vymrzá a také bojujeme s houbami,“ konstatuje zahradnice Alena Ungrová, která se o vinohrad stará.

Vinice zatím není oplocena a její hrozny jsou velkým lákadlem pro kolemjdoucí návštěvníky. Nechme se tedy překvapit, zda se jednou dočkáme zámeckého vína z Děčína!

autor: Josef Suk
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.