Vilu, zahradu a nábytek od Jana Kotěry si můžete prohlédnout na jednom místě

4. říjen 2018

Dříve Trmalovu vilu obklopovala pole, nyní je součástí vilové čtvrti v pražských Strašnicích, ačkoli stojí stále na stejném místě. Architekt Jan Kotěra ji postavil pro pedagoga a ředitele veřejné obchodní školy Františka Trmala v letech 1902 až 1903. I když se okolí vily postupně proměňovalo a měnili se i její majitelé, skloubení secesního geometrického ornamentu, anglické venkovské architektury a lidového umění můžeme zevnitř i zvenčí obdivovat dodnes.

Dřevěná trojnožka láká svým vzhledem i netradičním výhledem na Prahu

Doubravka

První skicu rozhledny Doubravka vytvořil architekt Martin Rajniš v kavárně na ubrousek. Od té doby ale uplynulo několik let, během kterých bylo potřeba přímo v terénu vyzkoušet například statiku nebo vlastnosti zvoleného materiálu a podobu rozhledny následně výsledkům testování přizpůsobit. Povedlo se. Od června si tak lidé mohou na kopci Horka na Černém Mostě užít pohled na tři mohutné nohy z akátového dřeva, které podpírají točité schodiště z modřínového řeziva.

Venkovského sídlo si František Trmal nechal od Jana Kotěry postavit ve Strašnicích. „V té době byly Strašnice okraj Prahy. Široko daleko byla pole,“ přibližuje Eva Henkrichová z Kotěrova centra architektury tehdejší podobu místa, na kterém byla Trmalova vila vystavěna. Její okolí se ale od počátku 20. století proměnilo. Místo polí zde vidíme vilovou čtvrť, ve které Trmalovu vilu nepřehlédneme. Naznačení hrázdění totiž kolemjdoucí zaujme stejně jako pestrobarevné zábradlí na balkóně nebo štíty s nápisy: „Hosta chlebem, solí, nezdvořáka holí,“ čteme společně ten nad vchodovými dveřmi, kterými se vchází do centrálního prostoru domu. „Schodišťová hala je ovlivněna anglickou secesí, která byla v té době oblíbená. Centrální místo domu je ale skromné. Nemá krb, ani prostor k obývání. Slouží pouze k přechodu do horního patra,“ vysvětluje má průvodkyně. Krb v hale sice není, ale zato můžeme na schodišti a stropě obdivovat florální a geometrické ornamenty. „Vidíme dřevěný strop s rustikální výmalbou. Motivy Kotěra sám navrhl,“ popisuje Eva Henkrichová a následně mě provází jednotlivými místnostmi vily.

Strop a schodiště v hale Trmalovy vily

Jan Kotěra Trmalům navrhl vilu a zahradu. Nábytek si rodina pravděpodobně dovezla vlastní, přesto mají návštěvníci možnost tuto oblast Kotěrovy tvorby během prohlídky vidět. Ve vile je totiž umístěna expozice s názvem Kotěra – učitel bydlení, která ukazuje jeho vilovou, interiérovou a nábytkovou tvorbu pro přátele, ale i osobnosti, které ho oslovily. „V současné době jsou ve vile ukázky dvojice nábytku, většinou židle a nějaký stoleček. Vztahují se k domu nebo návrhu interiéru, který dělal. Vidíme například ukázku z nábytku pro pražského psychiatra Antonína Heverocha. Do stavby rodinných domů a interiérů Kotěra zasahoval po dohodě se stavebníkem všestranně. Navrhoval tapety, nábytek, lustry a podobně. Vzhledem k tomu, že pro Trmalovu vilu interiér nenavrhoval, spolupracujeme s Uměleckoprůmyslovým museem v Praze a od počátku, i když jsme nebyli muzeum, měli jsme tady expozici jeho nábytku,“ dodává Eva Henkrichová.

Otevírací doba: úterý až pátek: 10.00 – 16.00 hodin
sobota a neděle: každý první víkend v měsíci na základě objednávky na
telefonním čísle +420 777 100 557
Vstupné: 40 Kč (zlevněné vstupné pro seniory a studenty činí 20 Kč)
Cesta: Metrem nebo tramvají do zastávky Strašnická, poté pěšky ulicemi Starostrašnická a Vilová. Trmalovu vilu najdete na adrese Vilová 11.
Další informace: Vila je návštěvníkům otevřena také během večerních akcí pro veřejnost.

autor: Kristýna Dolejšová
Spustit audio