Vila Tugendhat přivítá malé fotografy. Pracovat budou i v původní fotokomoře

28. prosinec 2015

Stejně jako většina tuzemských památek má i brněnská vila Tugendhat v pondělí zavřeno. Ovšem jen pro běžné návštěvníky. Jiné naopak tato jediná moderní památka UNESCO na našem území láká. Tentokrát na celý den více než desítku dětí od 9 do 14 let.

Speciální náplň celodenního programu naznačuje už jeho název: „Zážitkový fotografický den s camerou obscurou.

„Vyrobí si vlastní fotoaparáty. Pro tuto věc si přinesou vlastní plechovky nebo nějaké krabičky, ze kterých to vyrobit půjde, načež budou fotografovat v exteriéru i interiéru a potom vyvolávat snímky ve fotokomoře,“ vysvětluje autorka nápadu Eliška Veselovská.

Fotokomora je přitom ve stejné místnosti, kde ji před více než osmdesáti léty zřídil a hojně využíval sám Fritz Tugendhat. Vyvolané fotografie si pak děti odnesou na památku domů. Nejde přitom o první netradiční program ve vile Tugendhat.

„Snažíme se zpřístupňovat objekt i jiným způsobem, aby si návštěvníci mohli ještě lépe nebo jinak prožít prostor, který vila Tugendhat nabízí. Toto je jedna z těch věcí,“ doplňuje Veselovská.

Další je připravena hned na středu - tentokrát pro dospělé. Celovečerní velkolepá zahradní párty v rytmu swingu a s první filmovou projekcí v zahradě. Film Příběh Glenna Millera bude promítán přímo na velkoformátová okna vily.

autor: hol
Spustit audio