Viktor Šlajchrt: Proměny českého vaření

Vidličky (ilustrační foto)
Podcasty, rozhovory, příběhy Další podcasty, rozhovory a příběhy Vidličky (ilustrační foto)

Je nám líto, ale k tomuto audiu již vypršela autorská práva.

Dva eseje z knihy Bonvivánova kulinária, ve kterých Viktor Šlajchrt zkoumá pokrmy i nápoje z hlediska kulturní historie a všímá si také jejich současných mediálních obrazů. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Viktor Šlajchrt, literární a výtvarný kritik, se gastronomickou publicistikou více zabýval v druhé polovině devadesátých let, kdy působil jako šéfredaktor časopisu Bar&Man a spolupracovník časopisu Labužník. Ochutnávání se v jeho pojetí stává básnickou a filozofickou zkušeností. Autor si klade otázku, zda lze odvodit ze stravovacích návyků různých národů „geogastronomickou komparatistku“, která by vycházela z pozorného sledování chutí a vůní regionálních specialit.

Co bychom naservírovali cizinci, kdyby chtěl ochutnat něco typicky českého? Ukazuje se, že odpověď není vůbec jednoduchá.

Účinkuje: Ivan Řezáč

Připravila: Jana Žáková
Režie: Vlado Rusko
Natočeno v roce 2017.