Viktor Šlajchrt: Kosmické vejce na měkko a Opojná cesta společnými dějinami

Podcasty, rozhovory, příběhy Další podcasty, rozhovory a příběhy Vejce

Je nám líto, ale k tomuto audiu již vypršela autorská práva.

Dva eseje z knihy Bonvivánova kulinária, ve které autor zkoumá pokrmy i nápoje z hlediska kulturní historie, čte Ivan Řezáč. Poslouchejte on-line po dobu jednoho měsíce po odvysílání.

Účinkuje: Ivan Řezáč
Připravila: Jana Žáková
Režie: Vlado Rusko
Natočeno: v roce 2017

V souboru drobných, jemně ironických esejů, které vyšly v knize Bonvivánova kulinária, zkoumá Viktor Šlajchrt pokrmy i nápoje zejména z hlediska kulturní historie, ale všímá si i jejich současných mediálních obrazů. Ochutnávání se v jeho pojetí stává básnickou a filozofickou zkušeností.

Viktor Šlajchrt, literární a výtvarný kritik, se gastronomickou publicistikou více zabýval v druhé polovině devadesátých let, kdy působil jako šéfredaktor časopisu Bar&Man a spolupracovník časopisu Labužník.

Esej se zamýšlí nad tím, jak by přispělo ustanovení „geogastronomické komparatistiky“ jako společenské vědy k převratným zjištěním, které skryté síly v poslední polovině tisíciletí vlastně formovaly evropské dějiny. Střední Evropa totiž v textu autora tvoří jednu z chuťově nejdramatičtějších gastronomických křižovatek světa.