Viktor Fischl: Zázrak s andělem

18. prosinec 2017

Příběh česko-izraelského spisovatele a diplomata z knihy Jeruzalémské povídky. On-line k poslechu do neděle 24. prosince 2017.

03307568.jpeg

Viktor Fischl se narodil 30. června 1912 v Hradci Králové. Po studiích pracoval jako novinář na volné noze, přispíval do Českého rozhlasu, byl redaktorem sionistického týdeníku Židovské zprávy a parlamentním sekretářem menšinové Židovské strany. Tehdy se začal zajímat o literaturu a začal také sám psát. Mimo mnoha jiných knih vydal například i Jeruzalémské povídky, z nichž dnes vybíráme.

Hlavní postavou povídky Zázrak s andělem je jeruzalémský strážmistr Abišaj, jehož životním smyslem je rozluštit záhadu spojenou s náhlým objevením kamenného anděla v ulicích Jeruzaléma. Povídku lze díky jejímu charakteru přirovnat k povídce Karla Čapka Boží muka. V obou případech je ústředním motivem snaha o rozluštění záhady, která však není ani v jednom případě uspokojivě vyřešena. Stejně jako se kamenný anděl z ničeho nic objevil v jeruzalémských ulicích, naprosto nečekaně, bez příčiny a logického vysvětlení také zmizel...

Účinkuje: Jan Vlasák

Připravil: Jiří Vondráček
Režie: Martina Schlegelová

Natočeno v roce 2014.

autoři: Jiří Vondráček , Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.